Naslovnica Novosti Prag naručio 140 hibridnih Iveco Urbanway autobusa

Prag naručio 140 hibridnih Iveco Urbanway autobusa

302
0
PODIJELI

Praško poduzeće za javni prijevoz, Dopravni podnik hl. m. Prahy (DPP) i Iveco Bus potpisali su okvirni ugovor za nabavu do 140 18-metarskih vozila Urbanway Hybrid u razdoblju od pet godina. Prvi autobusi će stići na ulice glavnog grada Češke tokom 2024. godine.

DPP je odabrao zglobni Urbanway Hybrid za obnovu svoje flote kao dio klimatskog plana za Prag za 2030. godine. Plan predviđa da do tada 75% autobusa DPP-a budu vozila s niskom emisijom ili potpuno bez nje. “Posebno smo ponosni što nas je DPP odabrao za ovu važnu nabavu i što podržavamo Grad Prag u energetskoj tranziciji njegove flote javnog prevoza. Naš uspjeh na ovom tenderu pokazuje da ispunjavamo zahtjeve gradova, i da imamo vozila kako bi ih ispunili: možemo pružiti prevozno rješenje koje učinkovito riješava operativne i ekološke probleme koji su na vrhu dnevnog reda za javna tijela!” rekao je Giorgio Zino, voditelj evropskih komercijalnih operacija Iveco Busa.

Petr Witowski, predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor DPP-a dodao je kako hibridni zglobni autobusi koji se isporučuju za opremanje buduće DPP flote trebaju ispuniti Klimatski plan glavnog grada do 2030. godine. Za ostvarenje tog cilja postupaju u skladu s odobrenim Konceptom korištenja alternativnih goriva. S jedne strane, radi se o vozilima s niskim emisijama, a s druge strane, u slučaju nestanka struje ili bilo kakve neočekivane situacije u elektroenergetskoj mreži, moći će ih staviti u saobraćaj bez većih ograničenja i na taj način pružati osnovne usluge prevoza, što je njihova osnovna dužnost. “Zahvaljujući ovim autobusima moći ćemo u budućnosti zadržati određenu neovisnost o infrastrukturi za punjenje i diverzificirati potencijalne rizike!”, dodao je Witowski.

Napominjemo da je Dopravni podnik hl. m. Prahy u aprilu prošle godine sa Iveco Bus potpisao sporazum o nabavci preko 250 vozila Crossway LE te solo i zglobnog modela Streetway.

izvor:transportmagazin.hr