Naslovnica Novosti Volvo i Sunsundegui potpisali pismo namjere za proizvodnju premium autobusa

Volvo i Sunsundegui potpisali pismo namjere za proizvodnju premium autobusa

314
0
PODIJELI

Nakon potpisa pisma namjere za proizvodnju karoserija sa egipatskom proizvođačem MCV, Volvo Buses je potpisao još jedno pismo namjere i to sa vodećim proizvođačem karoserija i autobusa u Španiji – Sunsundegui, s namjerom da proizvodi karoserije po licenci za Volvo 9700 i Volvo 9900. Očekuje se da proizvodnja počne naredne godine, s prvim modelima na tržištu u 2025. godini.

Pismo namjere je sljedeći korak u novom poslovnom modelu Volvo Buses za evropska tržišta, a to je fokusiranje na proizvodnju šasija i rad sa vanjskim proizvođačima karoserija kako bi kupcima ponudili kompletne premium autobuse. Planirano partnerstvo sa Sunsundeguijem uslijedilo je nakon potpisanog pisma namjere sa MCV-om, prema kojem će oni proizvoditi karoserije za električne gradske i međugradske autobuse Volvo Buses u Evropi. Karoserije za Volvo 9700 DD nastavit će proizvoditi Carrus Delta, dok će proizvodnja šasija ostati u pogonima Volvo Busesa u Boråsu i Uddevalli u Švedskoj.

“Sunsundegui je već cijenjen partner i prema našem iskustvu veoma profesionalna kompanija sa odličnim mogućnostima,” kazao je Dan Pettersson, potpredsjednik Volvo Buses i nastavio: “Ima kapacitet da ispuni zahtjeve na mnogim evropskim tržištima, a naši kupci visoko cijene njegove karoserije. Zajedno smo uvjereni da ćemo razviti niz vrhunskih autobusa koji će voditi industriju.”

Sa sjedištem u Španiji, Sunsundegui je isporučio karoserije, prvenstveno izgrađene na šasiji Volvo autobusa, za premium autobuse za više kupaca širom Evrope. Razvio je nekoliko različitih modela, koji su dizajnirani da zadovolje širok spektar potreba kupaca na evropskim tržištima. Sporazum uključuje karoserije za novu platformu za autobuse Volvo Buses koja štedi gorivo, za Volvo 9700 i Volvo 9900, koji su lansirani 2022. “Radujemo se partnerstvu sa Volvo Buses. Dijeljenje njihove posvećenosti pružanju održivog, sigurnog i efikasnog putovanja autobusom stvara čvrst temelj za uspješno partnerstvo,” izjavio je José Ignacio Murillo, izvršni direktor Sunsundeguija.

“Uporedo sa našim partnerstvom sa MCV-om, zajednički rad sa Sunsundeguijem podržaće nas da razvijemo kompletnu ponudu za premium autobuse, gradske i međugradske autobuse za naše klijente u Evropi. Naš poslovni model će nam omogućiti da bolje sarađujemo sa nekim od vodećih svjetskih karoserista i omogućiće nam da kombinujemo našu stručnost i sposobnosti u našim oblastima. To će zauzvrat povećati našu sposobnost da razvijemo i prilagodimo rješenja kako bi zadovoljili jedinstvene potrebe svakog kupca,” završio je Pettersson.

Prema novom poslovnom modelu u Evropi, Volvo autobusi će ostati korisničko sučelje i nastaviti pružati usluge neprekidnog rada i rezervne dijelove, kako za nadolazeće nove ponude, tako i za kupce koji već danas imaju Volvo autobuse u svojoj floti. Promjene u Evropi ne utiču na proizvodnju kompletnih autobusa u Meksiku i Sjevernoj Americi.