Naslovnica Novosti Dvostruko uživanje na putovanjima sa Setrom 531 DT

Dvostruko uživanje na putovanjima sa Setrom 531 DT

361
0
PODIJELI

Luksemburška kompanija za putovanja turističkim autobusima Demy Schandeler Sàrl – Demy Cars iz Keispelta i njemačka kompanije Reisedienst Bölck GmbH iz Schubyja u Schleswig-Holsteinu preuzele su po jedan Setra dvospratni turistički autobus sa novim redizajniranim izgledom.

Demy Schandeler je preuzeo svoju Setru 531 DT sa panoramskim staklenim krovom, opremljenu sa 79 sjedišta i dva klub stola, koju će da koristi na putovanjima širom Evrope. Turistički autobus pokreće šestocilindrični redni motor OM 471 sa 375 kW (510 KS) koji je uparen sa 250–8 Powershift automatizovanim 8-brzinskim ručnim menjačem.

Interesantno za ovaj bus je i činjenica da je Daimler Buses sa ovim autobusom, ofarbanim u kraljevsko plavu metalik boju, proslavio posebnu godišnjicu. Bilo je to 100.000. vozilo koje je prošlo kroz najsavremeniji centar za farbanje na proizvodnom mjestu u Neu-Ulmu, o čemu smo ranije već pisali. Osim međunarodnih putnih zadataka, Demy Schandeler djeluje i unutar mreže regionalnih linija. Kompanija, koju vode Vettern Gaston, Joël i Laurent, kao i nećak Dominique Schandeler, posjeduje više od 110 Setra turističkih autobusa i autobusa za redovne linije.

Reisedienst Bölck GmbH iz Schubyja pustio je u rad svoj prvi turistički dvospratni autobus Setra iz serije 500. Setra 531 DT s novim osvježenim izgledom opremljen je sa ukupno 64 sjedišta, od kojih se 16 koristi isključivo u bistrou. Samo 48 sjedišta na gornjoj palubi zauzimaju putnici kada putuju širom Evrope. Bistro turistički autobus ima dvije kuhinjske jedinice na brodu, obje uključujući mikrovalnu pećnicu, indukcijsku pećnicu, pećnicu na vrući zrak, dva aparata za kafu i vrhunsku točilicu za pivo. Porodičnom kompanijom upravljaju Mathias i Rüdiger Bölck, a trenutno imaju u pogonu 14 Setra turističkih autobusa.

Turistički autobus pokreće šestocilindrični redni motor OM 471 sa 375 kW (510 KS) i koji je uparen sa 250–8 Powershift automatizovanim 8-brzinskim ručnim menjačem. Između ostalog, četiri kamere sprijeda, pozadi i iznad bočnih prozora osiguravaju veću sigurnost. Snimaju okolinu vozila i stvaraju indirektni sveobuhvatni pogled od 360° iz ptičje perspektive. Surround rasvjeta pruža adekvatne svjetlosne uslove za putnike koji ulaze i izlaze iz vozila te prilikom utovara i istovara prtljažnika. Solarni paneli na krovu služe kao nezavisni generatori energije. Oni napajaju dodatnu jedinicu za skladištenje energije, koja omogućava da se svi kuhinjski uređaji koriste duže vreme dok miruju bez potrebe za pokretanjem motora.