Naslovnica Novosti RATP traži kompenzaciju i sigurnosne garancije prije vraćanja BlueBus autobusa na linije

RATP traži kompenzaciju i sigurnosne garancije prije vraćanja BlueBus autobusa na linije

250
0
PODIJELI

Izvršni direktor pariškog RATP-a (Régie Autonome des Transports Parisiens), Jean Castex, najavio je 10. maja da će 148 električnih autobusa BlueBus serije 5SE kojima upravlja RATP biti pušteni u rad tek kada budu ispunjene sve sigurnosne garancije. U aprilu 2022. u Parizu su se zapalila dva autobusa Bluebusa, što je dovelo do povlačenja iz upotrebe svih 148 autobusa iste serije. Od tada nisu u funkciji.

Castex je na konferenciji za novinare izjavio da je nakon incidenata obavljen niz vještačenja. “Izvršen je čitav niz stručnih procjena. Približavamo se uzroku porijekla katastrofe, iako ima nekih sporova”, dodao je Jean Castex.

Uz to, Castex je tražio finansijsku nadoknadu štete koju je pretrpio RATP od grupe Bolloré, proizvođača Bluebusa. “Razgovaramo sa kompanijom da pronađemo najbolje rješenje. Napredujemo, ali još nismo stigli. U suprotnom, postoji sudija koji će rješavati sporove i od njega će se tražiti da donese odluku”, objasnio je on.

Podsjećamo da je i kineski proizvođač BYD imao dosta problema sa svojim električnim autobusima u Holandiji i da spor sa Keolisom još uvijek traje.