Naslovnica Novosti Yutong započeo isporuku 12.000 električnih autobusa Nigeriji

Yutong započeo isporuku 12.000 električnih autobusa Nigeriji

210
0
PODIJELI

Oando Clean Energy Limited (OCEL) je preuzeo isporuku prvih Yutong električnih autobusa za transportnu upravu gradskog područja Lagosa (LAMATA) u Nigeriji. Uvođenje ovih vozila će započeti fazu dokazivanja koncepta gradske Inicijative za održivi transport, koja ima za cilj da podrži Nigeriju u postizanju neto nulte emisije do 2060. godine.

U okviru ove inicijative, preko 12.000 Yutong električnih autobusa će ući u promet u narednih 7 godina. Ovo će prevesti sadašnje autobuse sa unutrašnjim sagorijevanjem na one sa električnim pogonima, prvo u državi Lagos, a zatim u ostatku Nigerije. Frank Lee, generalni direktor Yutong West Africa rekao je: “Ovo je prelomni trenutak za Yutong. To je naša prva isporuka električnih autobusa za masovni prevoz u podsaharskoj Africi i prvi korak u širokoj implementaciji javnog cestovnog transportnog sistema na električni pogon u Nigeriji. Uzbuđeni smo što krećemo na ovo putovanje u partnerstvu sa Oandom, organizacijom sa historijom zvjezdanih performansi u energetskom sektoru i nadamo se da ćemo vidjeti brzi zaokret u našim zajedničkim planovima za unaprjeđenje svih aspekata tranzicije zemlje na ekološki prihvatljiva vozila.”

Osim novih električnih autobusa, koji su opremljeni klima uređajem i Wi-Fi, OCEL je preuzeo i isporuku stanica za punjenje i rezervnih dijelova kako bi osigurao njihov efikasan rad. Srednjoročno i dugoročno, očekuje se da će ovo uvođenje poboljšati kvalitet zraka i poboljšati javno zdravlje, a istovremeno će omogućiti zapošljavanje najmanje 3.000 novih vozača i dodatnih 2.000 radnika za podršku održavanju autobusa.

Predsjednik i izvršni direktor OCEL-a, Ainojie Irune je rekao: “Ovo je ključni trenutak za državu Lagos i državu u cjelini. Razvoj održivog transportnog ekosistema je mnogo više od primjene električnih vozila; radi se o smanjenju ugljičnog otiska sedam miliona putnika javnog prevoza i pozitivnom utjecaju na socio-ekonomske indekse koji okružuju prevoz. Elektromobilska infrastruktura, izgrađena da omogući optimalnu efikasnost autobusa, formiraće arteriju sutrašnjeg korištenja EV u Nigeriji obezbjeđujući stanice za punjenje, servisiranje, rezervne dijelove, razvoj vejština i prenos znanja. Za nas u OCEL-u, država Lagos je samo početak, radujemo se repliciranju ovog modela širom zemlje kroz strateška partnerstva u javnom i privatnom sektoru.”