Naslovnica Novosti Austrijski Lustenau se odlučio za male električne autobuse Solarisa

Austrijski Lustenau se odlučio za male električne autobuse Solarisa

253
0
PODIJELI

Prošlog mjeseca su operater Rheintal Busverkehr GmbH i proizvođač Solaris Bus & Coach potpisali ugovor o kupovini 16 električnih autobusa Urbino 9 LE na baterije. Vozila sa niskim ulazom od devet metara će opsluživati putnički saobraćaj u oblasti Lustenau, koja se nalazi u dolini Rajne u zapadnoj Austriji. Od 16, njih 11 će biti isporučeno 2024. godine, a preostalih pet autobusa 2025. godine. Rheintal Busverkehr GmbH je već dobro upoznat sa modelom slične dužine, na konvencionalni pogon – jer u svom voznom parku ima 20 autobusa Urbino 8.9 LE.

Solaris Urbino 9 LE električni autobus je bez emisija, tih i veoma upravljiv. Mala veličina ovog modela ga čini savršeno prikladnim za putovanja u prepunim urbanim prostorima. Istovremeno, mogućnost odobravanja autobusa i u klasi I i u klasi II, kao i činjenica da je većina sjedišta okrenuta u pravcu kretanja garantuju udobnost putovanja ne samo na tipičnim gradskim linijama, već i na prigradskim putevima.

Naručene električne autobuse će napajati najsavremenije baterije visoke energije ukupnog kapaciteta preko 300 kWh. Baterija će se puniti preko priključnog konektora. Svaki od autobusa će biti opremljen sa dva priključna konektora, smještena na prvom desnom blatobranu točka i na zadnjoj bočnoj ploči sa desne strane.

Moderna unutrašnjost Urbino 9 LE electric ima mjesta za 27 putnika. Midibus koji je izabrao Rheintal Busverkehr GmbH opremljen je brojnim modernim karakteristikama kao što su automatski sistem za brojanje putnika i napredni sistemi za nadzor. Svaki od 16 autobusa za Lustenau biće opremljen toplotnom pumpom CO2.

Najkraći u električnom portfoliju, Urbino 9 LE s nultom emisijom, lansiran je u jesen 2021. godine. Visoka prilagodljivost vozila zahtjevima različitih transportnih operatera čini ovaj mali model sve popularnijim. Solaris je već potpisao ugovore za gotovo 70 jedinica 9-metarskog elektrobusa sa operaterima iz Austrije, Poljske, Španije, Italije, Rumunije i Njemačke, čime je podržao zelenu transformaciju javnog prevoza u više gradova.