Naslovnica Novosti Španska EMTUSA kupila šest hibridnih Mercedes autobusa

Španska EMTUSA kupila šest hibridnih Mercedes autobusa

256
0
PODIJELI

Gradska kompanija za gradski prevoz u španskom gradu Gijonu – EMTUSA (Empresa Municipal de Transportes Urbanos) dodala je šest Mercedesovih hibridnih autobusa svojoj floti. Odabrani model je Mercedes Citaro Hybrid. Radi se o vozilima koja kombinuju upotrebu dizel motora sa veoma niskim emisijama (Euro 6D), uz ugradnju elektromotor-generatora koji se pokreće energijom koja nastaje pri kočenju i inercijskoj vožnji samog autobusa.

Svaki autobus ima 26 sjedišta, od toga četiri za osobe sa smanjenom pokretljivošću, dva mjesta za invalidska ili dječja kolica i 82 mjesta za stajanje, za maksimalnu popunjenost od 108 sjedišta. Posebno se ističe novi raspored dva sjedišta za invalidska kolica, odvojena jedno od drugog i tako omogućavaju bolju mobilnost unutar vozila. Vozila imaju električnu rampu kao i električna vrata sa smanjenim otvaranjem (metro tip).

Ova vozila su opremljena klima uređajem i sistemom za prečišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru visokih performansi, koji omogućava adekvatnu brzinu obnavljanja vazduha u zatvorenom prostoru.