Naslovnica Novosti Nova domaća narudžba za Solarisove autobuse

Nova domaća narudžba za Solarisove autobuse

158
0
PODIJELI

Opštinski prevoznik MZK Grudziądz i Solaris Bus & Coach potpisali su 10. maja ugovor o isporuci dvanaest hibridnih autobusa Solaris Urbino 12. Osnovna narudžba je bila za šest vozila, ali je operater iskoristio svoju opciju produženja kupovine za još šest modela. Ekološka, niskopodna hibridna vozila, prema uslovima ugovora, bit će isporučena u Grudziądz i počet će voziti u gradu krajem 2023. godine.

“Veoma smo ponosni na povjerenje koje nam Grudziądz ukazuje već više od dvije decenije. Gotovo 50 autobusa našeg brenda već radi u gradu. Nadalje, trenutno su u toku isporuke 17 električnih vozila nulte emisije. Izuzetno smo zadovoljni ovom narudžbom. Zahvaljujući njoj, ove godine putnici javnog prevoza u Grudziądzu će imati koristi od daljnjih modernih i ekoloških autobusa našeg brenda”, rekao je Jakub Zakrzewski, direktor prodaje za sjeverni region u Poljskoj u Solaris Bus & Coach.

Urbino 12 hybrid će biti opremljen hibridnim pogonskim sistemom nove generacije, koji se sastoji od električnog vučnog motora od 250 kW i motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 150 kW koji zadovoljava standard Euro 6. Pored toga, hibridni sistem će biti podržan superkondenzatorima koji će se koristiti za skladištenje i korištenje energije dobijene rekuperacijom. Efikasan hibridni pogon znači značajno smanjenje potrošnje goriva i troškova za prevoznika, a da ne spominjemo smanjenje štetnih emisija u atmosferu. Naručena vozila će imati i takozvani sistem stop-and-go. Ovo rješenje potpuno isključuje motor s unutrašnjim izgaranjem kada vozilo miruje na autobuskoj stanici i kada se otvore vrata. Vozilo tada koristi energiju prikupljenu tokom kočenja i uskladištenu u superkondenzatorima. Klimatizovani, prostrani Urbino 12 hybrid će biti opremljen USB priključcima i nadzorom. U svakom vozilu će biti 25 sjedišta, a ukupan kapacitet je 80 putnika.

Uskoro će na ulice grada izaći i 17 električnih autobusa Solaris Urbino. Vlasti MZK-a su ih naručile u aprilu 2022. godine. Solaris je evropski lider u prodaji i proizvodnji autobusa sa niskim i nultim emisijama i najveći dobavljač vozila javnog prevoza sa nultom emisijom za Poljsku.