Naslovnica Novosti Otokar Navigo T novi član flote Mehiks Toursa iz Živinica

Otokar Navigo T novi član flote Mehiks Toursa iz Živinica

286
0
PODIJELI

Kompanija Mehiks Tours iz Živinica je odlučila da svojim klijentima ponudi dodatno vozilo u svojoj ponudi, pa je u skladu s tim u vozni park stigao i Otokar Navigo T, koji će biti osvježenje u midi ponudi vozila ove kompanije. Od ranije se tu nalazi i jedan stariji Navigo, tako da kompanija već ima iskustvo sa ovim proizvođačem i ovim modelom.

Vozilo je isporučio ovlašteni zastupnik Otokar vozila za BiH – KAM i BUS, a radi se o vozilu namjenjenom za EU tržište, tako da nosi naziv Navigo, umjesto kod nas čestog Sultan koji je namjenjen domaćem turskog tržištu. Vozilo je dugo nešto preko 7,7 metara dok ima visinu sa klima uređajem od skoro 3,3 metra. Vozilo je opremljeno sa Cummins motorom koji u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina daje snagu od 180 KS. Bitno je spomenuti i da vozilo ispunjava Euro 6 norme ispušnih gasova.

Novi Otokar je proizveden 2016. godine i u trenutku isporuke je imao oko 305.000 pređenih kilometara. Vozilo ima metalik srebrnu boju, a u istoj boji su i retrovizori. Vozilo ima pneumatike u dimenziji 235/75 R17,5 te LED dnevna svjetla i prednje i zadnje maglenke. Prednja i zadnja vrata su jednokrilna sa otvaranjem prema vani, a imaju opciju i daljinskog otvaranja prednjih putničkih vrata. Na oba ulaza se nalaze tri stepenice, a zahvaljujući stepenicama stvoren je i solidan prtljažni prostor koji iznosi 3 m3. Zapremina rezervoara za gorivo iznosi 190 litara, dok onog za Ad Blue tečnost iznosi oko 21 litar.

Što se tiče sigurnosti tu su neizostavni ABS i ASR sistemi uz telmu i tempomat. Skladno zakonskim normativima u Evropskoj Uniji, ovaj Navigo ima i sistem držanja vozila u voznoj traci sa upozorenjem (audio i vibraciju vozačkog sjedala) u slučaju napuštanja voznog traka tesistem aktivne pomoći pri kočenju. Ovaj sistem radi kombinacijom radara i kamere pa vozilo automatski predviđa kritične situacije i započinje proces usporavanja tj. kočenja autobusa.

Radni prostor vozača je urađen ergonomski i sa ciljem da su svi prekidači lahko dostupni vozaču bez gubljenja preglednosti tokom vožnje. Stup upravljača je podesiv tako da će svaki vozač moći volan da prilagodi svojim potrebama, a vozačevo sjedište je sa zračnim ovjesom i sigurnosnim pojasom. Na vjetrobranskom staklu se nalazi rolo zaslon za zaštitu od sunca za vozača koji je manualno pokretan. Vozilo je opremljeno digitalnim tahografom novije generacije, a vrijedi istaći da su retrovizori grijani i električno podesivi.

Osim vozača i suvozača, unutrašnjost može da primi 31 putnika. Sjedišta su visoka turistička, tapacirana s djelomično preklopnim naslonom i bočnim izmicanjem, sigurnosnim pojasevima, naslonima za glavu od kože, preklopnim stolićima na naslonima sjedišta i mrežicama za novine na naslonima sjedišta. Sjedišta, kao i vozačev prostor je urađen u crveno-sivoj kombinaciji. Iznad svakog reda sjedišta se nalaze i police za ručnu prtljagu sa pojedinačnom rasvjetom i otvorima za zrak. Od ostale opreme možemo istaći klima uređaj i dodatni grijač, mikrofon, radio sa CD/MP3 playerom, DVD player sa 15” LCD monitorom naprijed, digitalni sat te frižider kapaciteta 40 litara ugrađen ispred zadnjih vrata.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Mehiks tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!