Naslovnica Novosti Miron Glob GPS BA nudi prijevoznicima WIFI i GPS rješenja na jednom...

Miron Glob GPS BA nudi prijevoznicima WIFI i GPS rješenja na jednom mjestu!

655
0
PODIJELI

Miron Glob GPS sa sjedištima u Zagrebu (Hrvatska) i Miron Glob GPS BA sa sjedištem u Međugorju (Bosna i Hercegovina) je jedna jedinstvena tehnološka, softverska i komunikacijska kompanija sa poslužiteljima smještenim u Njemačkoj. U suštini, radi se o porodičnoj kompaniji koju vode supružnici Miroslav i Dijana Dragoja, a čiji je fokus pružanje tehnoloških rješenja za sve kompanije koje imaju flotu vozila. Upravo o tome smo i porazgovarali sa gospodom Dragoja, a zajednička crta našeg razgovora su zapravo autobusi i wi-fi tokom putovanja, jer je odatle sve i počelo…

“Mi smo tehnološka kompanija posvećena pružanju usluga krajnjim korisnicima u transportnoj industriji. Zvanično smo osnovani prošle godine, ali naše iskustvo u IT sektoru je skoro 10 godina. Jedinstveni smo u regionu, jer smo prvi objedinili usluge GPS praćenja vozila, kao neophodan telematički alat i uslugu, i uslugu pristupa internetu u vozilima koja se kreću u 36 zemalja Europe. Stalno pratimo svjetske trendove u transportnoj industriji robe i putnika te tražimo mogućnosti nadogradnje naših usluga”, započela je razgovor gospođa Dijana.

“Osnovna platforma koju nudimo autobuskim prijevoznicima je Wi-Fi sa GPS praćenjem na principu ‘ključ u ruke’ sa već programiranim uređajima i SIM karticama. Naši uređaji mogu pokrivati do 100 ljudi u jednom autobusu i naši klijenti svojim putnicima pružaju mogućnost potpuno otvorenog pristupa Internetu, za razliku od nekih koji svojim putnicima nude pakete gdje im putnici imaju pristup samo Viberu i Whatsapp aplikaciji. Ova usluga omogućava i praćenje vozila, pređene kilometraže, pravljenje pauza i slično, tako da možemo reći da u modernom dobu nudimo moderna rješenja za prijevozničke kompanije sve u jednom paketu i na jednom mjestu”, dodao je gospodin Miroslav.

Ova platforma uključuje i digitalni marketing kroz WiFi Hotspot – pošto se u web pregledniku prvo otvaraju informacije o prijevozničkoj kompaniji, reklamni banneri , trenutne akcije i slično. Prijevoznici u dogovoru sa Miron Glob GPS sami kreiraju ovaj sadržaj i on se nalazi na cloud serveru, tako da bez obzira na broj vozila u floti koji koriste ovu platformu, svi imaju isti sadržaj i nema potrebe za zasebnim programiranjima. Sa ovom uslugom nema potrebe da se prilikom prelaska granice ograničava upotreba interneta ili mjenjaju SIM kartice, što nam je gospodin Miroslav pojasnio: “Uređaj i SIM kartica su podešeni tako da oni sami mjenjaju mreže i automatizacija traje od 5-10 minuta, što ovisi od mobilnih mreža operatera u određenoj zemlji. Nažalost, znamo da su kod nas mreže na Balkanu prilično loše, ali smatramo da i ovih 5-10 minuta nije strašno i da je prihvatljivo, tim više što nema potrebe da se vozačko osoblje brine još i o tome pa da mjenjaju uređaje, kartice i slično. Oni mogu biti u potpunosti posvećeni na vožnju.”

Uređaji koji se dobijaju su evropske proizvodnje sa svim potrebnim certifikacijama i ISO standardima te 24/7 podrškom i interesantno je da Miron Glob GPS BA ne naplaćuje korištenje uređaja, nego samo potrošene gigabajte. Ovakav pristup olakšava i rješavanje eventualnih problema u putu i servisiranje istih. “Radimo sa nekih 10 kooperanata i inžinjera koji nam pomažu na ovoj platformi, jer se radi o kompleksnom projektu gdje je potreban malo veći broj različitih profila tako da imamo i odličnu saradnju sa našim kooperantima”, naglasila je gospođa Dijana.

Dosadašnja iskustva sa autobuskim kompanijama je i više nego pozitivna. Neki klijenti u Bosni i Hercegovini koji već koriste usluge i platformu kompanije Miron Glob GPS BA su Centrotrans Sarajevo, Livno bus Livno, Ćićko commerce Tomislavgrad, Transturist Tuzla, Semberija transport Bijeljina, Kantić Line Tešanj, dok su u Hrvatskoj klijenti kompanije kao što su Slavonija bus Novi Grad, Obuljen travel Dubrovnik ili Darojković promet Dugo Selo. Sveukupno do sada u BiH i Hrvatskoj ovu platformu koristi preko 100 autobusa čije su rute prevenstveno prolazak preko više europskih zemalja, ali ta brojka će sigurno rasti pošto se radi na sklapanju ugovora i sa kompanijama iz Makedonije, Crne Gore te zemalja iz Europske Unije.

Gospođa Dijana je istakla i jednu jako bitnu stvar: “Cilj nam je da stvorimo sa svima kvalitetnu i dugotrajnu saradnju koja će se temeljiti na visokosofisticiranoj opremi. Svaka kompanija koja želi da sarađuje sa nama ima opciju testiranja WI-FI i GPS-a sa našim uređajima potpuno besplatno određen period, nakon kojeg ćemo uporediti bilješke i shvatiti šta je prevozniku potrebno i shodno tome da mu napravimo paket naših usluga. Pored linijskih autobuskih prijevoznika, počeli smo raditi i sa prijevoznicima koji rade isključivo vanredni i turistički prijevoz. Njima pravimo pakete na principu da plaćaju onoliko mjeseci koliko imaju posla i vožnji, a da ostatak godine provedu u jednom ‘stand-by’ aranžmanu.”

Dodatna pogodnost je što nema potrebe za dugim programiranjima, slanjem autobusa na posebne preinake u slično, nego se sve uradi za par minuta tako da se vozilo ne mora uklanjati iz redovnog rada i upotrebe. “Proces ugradnje je jako jednostavan. Uređaj se priključuje na 12/24 V ili originalno na 220 V jednostavnim spajanjem na utičnicu. Takvu instalaciju danas imaju svi autobusi i ugradnja  apsolutno nije problem. Postoji opcija i ugrađivanja u elektroniku autobusa na način da se spoji na kontakt, pa kada je autobus upaljen uređaj je aktivan, a kada je ugašen da se i uređaj, a samim tim i signal, gasi”, pojasnio je sam princip ugradnje gospodin Miroslav.

Miron Glob GPS BA je kompanija koja se u potpunosti prilagodila zahtjevima tržišta i željama putnika, a to je stalna zabava i informiranost tokom putovanja. Zahvaljujući njihovoj platformi, osim WI-FI interneta i praćenja vozila, moguće je planirati i potrošnju goriva, vremena vozača i još mnogo toga, a sve u realnom vremenu. Za više informacija svakako preporučujemo da pogledate njihov sajt www.gps24track.com ili da ih kontaktirate preko telefona: +387 63 986 062 ili +385 98 996 96 09