Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi počeli sa radom u Novom Sadu

Električni Solaris autobusi počeli sa radom u Novom Sadu

235
0
PODIJELI

Prošle sedmice obavljena je zvanična primopredaja 10 električnih autobusa Solaris Urbino 12 kompaniji JGSP Novi Sad, operateru javnog prevoza u Novom Sadu. Solaris je isporučio vozila zajedno sa infrastrukturom za punjenje. Autobusi će se puniti tokom dana pomoću tri punjača za pantograf koji se nalaze na autobuskim stajalištima, dok će noću u depou biti pet stacionarnih punjača. Impresivna investicija u održivi gradski transport iznosila je oko šest miliona eura, a finansirala je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Električni autobusi Urbino 12 su izuzetno tihi i bez emisija na mjestu upotrebe. Sa baterijama od oko 90 kWh i optimalno projektovanom infrastrukturom, vozila će imati dovoljan domet i operativnu sposobnost da se koriste na svim autobuskim linijama u Novom Sadu.

Modeli koji su počeli sa radom u Novom Sadu su inovativni i po pitanju opreme i dizajna. Plafone autobusa krasi zanimljiva, moderna šara koja odražava ambijentalno svjetlo. LED rasvjeta ispod vrata autobusa ima praktičnu funkciju i olakšava putnicima ulazak i izlazak iz vozila.

Operater je dao prioritet sigurnosti putnika i vozača. Implementirano Mobileye Shield+ rješenje ima za cilj praćenje mrtvih uglova i okoline autobusa, upozoravajući vozača na pješake ili bicikliste u blizini i povećavajući sigurnost učesnika u saobraćaju. Inovativni sistem Mirror Eye, opremljen kamerama umjesto konvencionalnih retrovizora, značajno poboljšava vidljivost, posebno tokom noći i u teškim vremenskim uslovima. Svaki električni autobus Urbino opremljen je alkoholnom bravom kao dodatnom sigurnosnom mjerom.

Solaris je vodeći evropski proizvođač autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova. Kompanija već ima 3.000 električnih i hidrogenskih autobusa u svom portfoliju narudžbi. Preko 2.000 ih je isporučeno i rade na putevima u desetinama gradova širom Evrope. Predatih 10 električnih Solaris autobusa su prvi 100% električni autobusi u voznom parku Novog Sada i nesumnjivo će doprinijeti smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta života u drugom po veličini gradu u Srbiji.