Naslovnica Novosti U poljsku Legnicu stižu električni Solaris autobusi

U poljsku Legnicu stižu električni Solaris autobusi

143
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach je potpisao ugovor sa poljskim gradom Legnica za nabavku šest električnih autobusa Urbino 12. Uz to, ugovor uključuje i isporuku plug-in sistema za punjenje. Urbino vozila na baterije će biti prva vozila sa nultom emisijom u historiji grada. Pet električnih autobusa i tri priključna punjača bit će isporučeni u junu 2024. godine, a šesti autobus će biti isporučen u januaru 2025. godine.

“Zaista sam zadovoljan što će se naša e-vozila otkotrljati na ulice još jednog poljskog grada i promijeniti sliku lokalnog javnog prevoza. Ovoga puta upravo se grad Legnica pridružio dugačkoj listi gradova koji ulažu u inovativna rješenja pametnih gradova, što nas posebno raduje zbog naše dugogodišnje saradnje. Hvala vam na ukazanom povjerenju brendu Solaris”, rekao je Waldemar Wlazło, direktor prodaje za poljsko tržište u Solaris Bus & Coach Sp. z o.o.

“Kao što smo i obećali, sprovodimo transport sa nultom emisijom u Legnici. Ova investicija ne samo da ima važnu društvenu i ekonomsku dimenziju, već će donijeti i ekološke koristi”, rekao je Tadeusz Krzakowski, gradonačelnik Legnice.

Gradske vlasti Legnice odlučile su se za šest jedinica električnog autobusa Urbino 12, koji je najpopularniji model u ponudi Solarisa sa nultom emisijom. Autobusi će biti opremljeni centralnim elektromotorom i Solaris High Energy baterijama od 280 kWh. Oni će biti prilagođeni punjenju pomoću priključnog konektora, kao i pomoću obrnutog pantografa spuštenog na krovne kontaktne šine. U skladu sa potpisanim ugovorom, Solaris će isporučiti i tri priključne stanice za punjenje snage 120 kW.

Kapacitet ovih niskopodnih e-autobusa sa troja vrata je najmanje 70 putnika, a sjedišta su dostupna za njih 26. Električni autobusi će biti klimatizovani i opremljeni vrhunskim sistemima za informisanje putnika i video nadzor. U skladu sa narudžbom, Urbino 12 electric će imati zatvorenu kabinu za vozača.

Solaris je neprikosnoveni lider kada je u pitanju prodaja električnih autobusa u Poljskoj. Ukupno skoro 700 Urbino električnih autobusa već vozi ulicama u 57 poljskih gradova.