Naslovnica Novosti Prvi Mercedesov troosovinski kamion i Setra S 11 zvijezde Schöne Sterne® festivala

Prvi Mercedesov troosovinski kamion i Setra S 11 zvijezde Schöne Sterne® festivala

329
0
PODIJELI

Na Mercedes festivalu Schöne Sterne ®, događaju koji se održao 26. i 27. augusta u Hattingenu, Daimler Truck AG je učestvovao sa N 56, prvim Mercedesovim troosovinskim kamionom. Kompanija je također predstavila klasičnu Setru S11 u prostorijama Henrichshütte LWL muzeja. Vozilo ima pravo na slavu kao dio TV emisije “Strasse der Lieder”, koja se fokusira na pjesme i putovanja.

Dva vozila – prava privlačnost. N 56 sa šasijom niskog okvira i čeličnom drvenom kabinom bio je prikazan na niskoj poluprikolici koju je vukao Mercedes Actros L. Serija modela ovog klasičnog vozila proizvedena je između 1928. i 1933. godine. Vozilo sa volanom na desnoj strani prikazano je u varijanti sa drvenom platformom dužine 7.400 milimetara koja se još može pohvaliti originalnim okovom.

Troosovinsko vozilo pokretao je šestocilindrični benzinski motor M 36 (zapremina 7,8 litara, 110 KS). Kamion pokreću obje zadnje osovine, a na njima ima po jednu gumu u dimenziji 12,75 x 20”. U to vrijeme, rezervoari za gorivo nisu bili montirani na ram, već ispod klupe u kabini. Maksimalna brzina vozila bila je 35 km/h. Troosovinsko vozilo, koje je prije mnogo godina dodano u Mercedes Truck Classic kolekciju u Wörthu, na događaju je osvojilo nagradu za vozilo sa “najstarijom početnom registracijom”.

Mnogim njemačkim gledaocima vozilo Setra je poznato iz TV emisije “Strasse der Lieder” u kojoj glumi Gotthilf Fischer. Originalna Setra S11 (izgrađena 1959. godine) čini dio prve serije modela Setra S10, nudeći prostor za 43 putnika, pokretan Henschel 522 DPK-L motorom (6,13 litara zapremine, 150 KS) u kombinaciji sa 5-brzinskim S5-33 mjenjačem. Maksimalna brzina vozila je 92 km/h.

Serija 10 modela pomogla je da se princip samonosivog dizajna probije na tržište i tako najavila svjetski trijumf Setra autobusa. U 16 godina proizvodnje nakon lansiranja S8 na tržište 1951. godine, ukupno je prodato oko 7.500 jedinica. Tokom festivala, posjetioci su imali priliku da se udobno smjeste u S11 u sklopu obilaska lokacije Henrichshütte i iskuse putovanje kroz vrijeme. Vozilo je dio izložbe Setra classics u Neu-Ulmu.

Oko 13.000 posjetilaca iz 18 zemalja i 2.000 vozila došlo je na Schöne Sterne® Mercedes festival, koji je ove godine održan 13. put, čime je obilježen novi rekord posjetilaca. Pod motom “Sve serije modela – sve godine proizvodnje. Glavno da je to lijepa zvijezda!” ovo izdanje sadržavalo je raznovrstan prikaz Mercedesovih klasika, mladih klasika, AMG automobila, unimogova kao i rijetkih jedinstvenih vozila i komercijalnih vozila mnogih generacija. Grupa navijača Mercedesa iz Malezije nagrađena je od strane žirija za njihovo 25.000 kilometara dugo putovanje automobilom, koje ih je provelo kroz 20 zemalja. Kao i prethodnih godina, učesnici su mogli da pokažu svoje modele Mercedesa na “crvenom tepihu” na festivalu i da ih ocijeni stručni žiri.