Naslovnica Novosti Volvo i MCV potpisali ugovor o saradnji i proizvodnji autobusa

Volvo i MCV potpisali ugovor o saradnji i proizvodnji autobusa

83
0
PODIJELI

Pet mjeseci od potpisa pisma namjere, Volvo Buses i egipatski proizvođač vozila MCV (Manufacturing Commercial Vehicles) potpisali su i zvanični ugovor koji uključuje, ne samo električne gradske autobuse, već i električni autobus za međugradski saobraćaj. Očekuje se da će proizvodnja početi 2024. godine, a prvi električni autobusi sa šasijom iz Volva i karoserijama iz MCV-a naći će se na tržištu 2025. godine.

Ugovor sa MCV je sljedeći korak u novom poslovnom modelu Volvo Buses u Evropi, koji uključuje odluku o prestanku proizvodnje kompletnih autobusa, kako gradskih tako i visokopodnih autobusa u Evropi. Ranije je Volvo Buses potpisao pisma namjere sa MCV-om za proizvodnju karoserija za gradske i međugradske autobuse, te sa Sunsundeguijem za turističke autobuse.

Volvo Buses saopštava da će “tokom jeseni, Volvo Buses nastaviti planiranje zajedno sa MCV-om s ciljem pokretanja proizvodnje 2024. godine. Kupci bi trebali biti u mogućnosti da daju narudžbe u posljednjem kvartalu 2023. godine, što znači da bi isporuke trebale biti moguće u prvom kvartalu 2025. godine.”

“Završavanjem ugovora s MCV-om, oni sada mogu proizvoditi naše karoserije kako bismo kupcima u Evropi mogli ponuditi kompletan asortiman Volvo gradskih i međugradskih autobusa u premium segmentu. MCV je savršen partner sa vještinama i kapacitetom da zadovolji visoke zahtjeve naših europskih kupaca,” kazao je Dan Pettersson, stariji potpredsjednik u Volvo Busesu.

Prema novom poslovnom modelu u Evropi i ugovoru sa MCV-om, Volvo autobusi će i dalje biti tačka kontakta za kupce u pogledu rezervnih dijelova i usluga, kako za nove ponude, tako i za kupce koji već imaju Volvo autobuse u svom voznom parku. “Naš poslovni model znači da imamo blisku saradnju sa nekim od vodećih svjetskih karoserista, što nam omogućava da kombinujemo našu stručnost u svakoj oblasti. To poboljšava našu sposobnost da razvijemo i prilagodimo rješenja kako bismo zadovoljili potrebe kupaca sada i u budućnosti”, završio je Pettersson.