Naslovnica Novosti Solaris će isporučiti 19 autobusa na vodik njemačkom Essenu

Solaris će isporučiti 19 autobusa na vodik njemačkom Essenu

150
0
PODIJELI

Solaris, vodeći evropski proizvođač autobusa na vodik, potpisao je ugovor sa transportnim operaterom Ruhrbahn GmbH za isporuku 19 inovativnih autobusa na vodik u Essen. Narudžba uključuje isporuku devet Urbino 12 hydrogen modela i deset Urbino 18 hydrogen modela. Ovo je prva narudžba od ovog operatera, a isporuka je predviđena za 2024. i 2025. godinu.

“Izuzetno smo ponosni što imamo priliku da Essen snabdijevamo najnovijim vozilima na vodik, koja ne samo da će poboljšati udobnost putnika, već će predstavljati i novu fazu u transformaciji transportne industrije. Oduševljen sam što je Ruhrbahn odlučio preuzeti ovu stratešku odluku za korak u transformaciji transportne industrije i da zajedno možemo oblikovati održiviju budućnost s naglaskom na inovacijama i ekologiju”, rekao je Olivier Michard, član odbora odgovoran za prodaju i marketing u Solaris Bus & Coach Sp. z o.o.

Naručeni autobusi će biti opremljeni vodikovim gorivim ćelijama koje proizvode električnu energiju u vozilu. Modeli od 12 metara koristit će gorivu ćeliju od 70 kW, dok će zglobni autobusi imati gorivu ćeliju od 100 kW. Svi modeli će se pokretati centralnim elektromotorima. Urbino autobusi na vodik će također imati Solaris High Power baterije dizajnirane da podrže gorive ćelije tokom povećane aktivnosti.

Vozila će biti klimatizovana korišćenjem CO2 uređaja sa funkcijom grijanja preko toplotne pumpe. Osim toga, svaki naručeni Urbino hydrogen će putnicima ponuditi praktične USB punjače i opsežan sistem informacija o putnicima. Povećanje sigurnosti putnika i vozača osigurat će GSR2 sistemi, koji između ostalog uključuju pomoćne sisteme pri skretanju i pomoć pri kočenju. Operater se također odlučio za eSConnect, Solarisov vlasnički alat koji omogućava pun pristup podacima potrebnim za procjenu performansi autobusa i planiranje njegovog daljeg rada.

Interes za tehnologiju vodika i dalje raste u Evropi, posebno za njenu primjenu na transport bez emisija. Solaris je danas najveći proizvođač autobusa na vodik i može se pohvaliti knjigom narudžbi od više od 700 vozila, od kojih 180 već opslužuje evropske gradove, a 530 je planirano za isporuku u narednim mjesecima. Njemačko tržište je posebno aktivno, ulažući u autobuse na vodik. Urbino autobusi na vodik već rade u gradovima kao što su Köln, Wuppertal, Hofolding, Weimar, Frankfurt, Krefeld i u gradskom području Minhena. Štaviše, u planu su dalji ugovori, uključujući Aschaffenburg, Güstrow, Düsseldorf, Hamburg i Duisburg.