Naslovnica Novosti Alicante u rad pustio 18 električnih autobusa MAN i Mercedes

Alicante u rad pustio 18 električnih autobusa MAN i Mercedes

86
0
PODIJELI

U španskom gradu Alicante krenulo je sa radom 18 novih električnih autobusa koje su isporučili MAN i Mercedes. Ovim dodatkom, vozni park Vectalia Mia, koncesionara gradskog autobuskog prevoza, ima 20% svojih autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova i još 25% hibridnih autobusa, čime je elektrificirana polovina voznog parka. Ovo čini grad liderom u elektromobilnosti u javnom prevozu u Zajednici Valensije.

Predsjednik Generalitata Carlos Mazón, gradonačelnik Alicantea Luis Barcala i predsjednik Vectalia grupe Antonio Arias predstavila su ova vozila koja su nakon svečanosti uključena na redovne linije. Svečanost promocije novih vozila se desila na terminalu za krstarenje u luci Alicante.

Od 101 autobusa koji čine mrežu u Alicanteu, 19 je električnih, a očekuje se da će još četiri nova stići prije kraja godine, uz 25 hibrida koji već rade pet mjeseci.

Plan obnove i nabavke za novi ugovor kojim će Vectalia upravljati predviđa uključivanje, pored već spomenutih 44 (uključujući hibridne i električne autobuse iz ove prošle godine), još 27 autobusa između šeste i osme godine koncesije, do tada je planirano da se flota obogati sa još 19 električnih vozila i još 8 novih hibrida.

Na kraju desetogodišnje koncesije biće obnovljena 73 autobusa od 101 koji trenutno čine vozni park. S druge strane, sporazum također predviđa postepeno isključivanje ukupno 42 starija vozila u prve dvije godine.

Novih 18 solo 100% električnih autobusa čini sedam autobusa Mercedes eCitaro i još 11 vozila MAN Lion's City 12 E. Sva električna vozila imaju kapacitet blizu 500 kWh da garantuju rad tokom cijelog dana. Za punjenje ovih vozila Vectalia je uz tehničku pomoć Iberdrole ugradila u garaže Power Electronics pametne punjače, model NB180, koji omogućavaju punjenje za manje od 4 sata, tako da autobusi mogu pružiti najbolju moguću uslugu gradskog autobusa za Alicante. Autobusi imaju sistem za nadzor koji će omogućiti efikasno upravljanje u realnom vremenu, kao i USB-ove za korisnike i električnu platformu za pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću.