Naslovnica Novosti Prihvaćena ponuda konzorcija VDL-Schmitz za kupovinu Van Hoola

Prihvaćena ponuda konzorcija VDL-Schmitz za kupovinu Van Hoola

106
0
PODIJELI

Ponuda konzorcija VDL – Schmitz izabrana je od strane povjerenika u Van Hoolovom slučaju kao najbolja za osiguranje kontinuiteta u kompaniji. Administratori koji vode računa o preuzimanju kompanije nakon stečaja “vjeruju da se može postići mnogo brži početak rada. Plašili su se da će kod drugih preuzimača biti izgubljeno previše vremena za ponovno pokretanje. Ovo bi ostavilo klijente i zaposlene nedostupnim da bi ponovno pokretanje uspjelo”, kako je izvijestio De Standaard.

Van Hool je 11. marta najavio plan za zaustavljanje proizvodnje gradskih autobusa (i preseljenja u Makedoniju). Kasnije je kompanija zatražila zaštitu od povjerilaca i 8. aprila je proglašen bankrotom.

Zeleno svjetlo povjerenika VDL – Schmitz konzorciju slijedi “zaplet” koji se dogodio u ponedjeljak, 9. aprila, kada je Dumarey Group objavila da je dala alternativnu ponudu za odjel autobusa zajedno sa američkim distributerom Van Hool autobusa ABC Companies. U igri za preuzimanje su bili i CIM Capital i Jozef Delcroix, ali su oni brzo odustali.

“Samo 650 do 950 radnih mjesta će biti sačuvano uz VDL i Schmitz. Sindikat ABVV je stoga ove sedmice pozvao da se traže stranke koje bi mogle sačuvati više radnih mjesta”, dodaje De Standaard. Flamanski ministar rada Jo Brouns vjeruje da su povjerenici svoju odluku donijeli potpuno neovisno i nakon pažljivog razmatranja svih interesa, te se nada da će to okončati neizvjesnost proteklih sedmica.