Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Četiri nova MAN Lion's Coach R08 autobusa za bh. kompanije

EKSKLUZIVNO: Četiri nova MAN Lion's Coach R08 autobusa za bh. kompanije

443
0
PODIJELI

U proteklom periodu kompanija Kam i bus, koja je ovlašteni zastupnik i serviser za MAN autobuse i kamione za prostor Bosne i Hercegovine, isporučila je četiri nova MAN Lion's Coach R08 autobusa bosanskohercegovačkim kompanijama i to za Karupović Travnik, Prevoz Vuković Kozarska Dubica/Prijedor, Holiday travel Živinice i Zeni tours Zenica.

Interesantno je da svi isporučeni autobusi imaju jako sličnu opremu, a razlika je samo u vanjskim bojama i dizajnu enterijera. Pa da krenemo redom u prezentaciju ova nova četiri fantastična autobusa.

Opremljeni su sa MAN D2676 LOH, Euro 6E motorom snage 353 KW (480 KS) u kombinaciji sa efikasnim i štedljivim automatskim mjenjačem MAN TipMatic sa 12 brzina. Naravno u sklopu pogona se nalazi i ZF Intarder. Aktuelna generacija Lion's Coach je dobro poznata i već ranije mnogo puta opisana, ali ipak ovdje se radi o blago redizajniranim modelima što se može vidjeti po bočnim i zadnjim natpisima Lion's Coach, kao i po sivim ukrasnim lajsnama koje su dodane kod farova. Rekli smo da su boje vozila najveća razlika, a one su metalik crvena za Zeni tours, bijela za Holiday travel te metalik tamno siva za Karupović i Prevoz Vuković. Sva vozila imaju aluminjumske felge na kojima se nalaze Continental Coach HA3 pneumatici, poklopac motora je u piano crnoj boji što je jedna od odlika ove generacije, a bočni poklopci prtljažnika imaju paralelogramsko otvaranje. Zapremina rezervoara goriva je  ukupno 695 litara (525+170 litara), a rezervoar AdBlue tečnosti je kapaciteta 60 litara.

Vozač će imati ugodno putovanje zahvaljujući Isri ProActive 2 sjedištu. Sjedište ima leđne i bočne anatomske profile s podešavanjem kao i sigurnosni pojas u tri tačke vezanja. Prednost su i preklopivi nasloni za ruku lijevo i desno te opcije grijanja i hlađenja vozačkog sjedišta. Vrijedi istaći da svi sigurnosni sistemi kada se aktiviraju vozač dobija zvučni signal, ali i vibraciju u sjedištu kao znak da se sistem aktiviran. Centralni dio vozačevog prostora čini odlično poznati multifunkcionalni volan presvučen kožom i velikim MAN logom. Nova generacija MAN vozila donosi i brojne sigurnosne sisteme aktivne i pasivne sisteme. Neki od njih su EBS ss ABS, ASR i ESP sistemi, EVBec visoko učinkovita motorna kočnica elektronski regulirana, tempomat, EfficientRoll sistem, ali i Asistent za kočenje u nuždi (EBA – Emergency brake assist), Sistem za upozoravanje na napuštanje voznog traka (LGS – Lane guard system) te MAN Attention guard sistem (sistem prepoznavanja umora vozača). Tu je i video nadzor kojeg čini kamera za nadzor drugih vrata te kamera smještena pozadi za olakšanu vožnju unazad sa zvučnim signalom. Motorni prostor vozila je opremljen sistemom za otkrivanje i automatsko gašenje požara.

Kapacitet svih isporučenih troosovinaca je maksimalni i on iznosi 61+1+1. Model i izvedba sjedišta je Kiel ComfortLine BasicPlus u SLIM izvedbi i radi se o najnovijoj generacije Kiel sjedišta dizajniranih za MAN i Neoplan autobuse. Opremljena su sa sigurnosnim pojasevima, logom MAN ušivenim na naslon, kožnim naslonima za glavu, dva rukohvata na zadnjoj strani sjedišta, naslonima na preklop za ruke i noge, preklopnim stolićima, mrežicama za lične stvari. Sva sjedišta su podesiva i imaju bočno izmicanje prema središnjem prolazu za još bolji i veći komfor. Unutrašnjost je opremljena sa LED noćnom rasvjetom, baš kao vozački prostor.

Putnicima će tokom putovanja na raspoalganju biti Multi Media Coach Advanced sistem sa 7” touch screenom, navigacijom, AUX-in i USB priključkom, Bluetoothom i dva mikrofona. Video sadržaj će se preko DVD playera reproducirati na dva LCD monitora veličine 19”. Od ostale opreme možemo istaći da sva vozila imaju inverter 24/230V i tri utičnice raspoređene po autobusu, pod u imitaciji parketa preko kojeg je postavljen tepih u hodniku, frižider kapaciteta 56 litara, toalet sa senzorom dima, digitalni sat integriran u strop naprijed s prikazom vanjske temperature te sisteme klimatizacije i grijanja.

Ekipa portala BHBus.ba kompanijama Karupović, Prevoz Vuković, Holiday travel i Zeni tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!