Naslovnica Novosti SWO Mobil Osnabrück: Naručeno 19 Mercedes eCitaro autobusa

SWO Mobil Osnabrück: Naručeno 19 Mercedes eCitaro autobusa

80
0
PODIJELI

Mercedes je ugovor o potpuno električnim solo autobusima eCitaro bez emisija za mrežu linija u Osnabrücku potpisao nakon što je proglašen za pobjednika nakon raspisanog tendera. “Oduševljeni smo što smo započeli partnerstvo sa eCitaro električnim autobusima sa kompanijom SWO Mobilom. Ova narudžba je još jedan važan korak za nas u širenju elektrificirane mobilnosti u lokalnom javnom prevozu u njemačkim i međunarodnim gradovima” kazao je Rüdiger Kappel, šef prodaje u Daimler Buses.

“U Daimler Buses smo pronašli visoko kompetentnog partnera. Sa novim autobusima povećavamo udio električnih autobusa u našem voznom parku na 81 od ukupno 86 vozila. To nam daje udio električnih autobusa od 94 posto” naglasio je André Kränzke, generalni direktor SWO Mobil.

Dvoosovinski eCitaro solo autobusi koje je sada naručio SWO Mobil dugi su 12 metara i imaju troja ulazna vrata. Svaki od 19 autobusa, koji će biti ofarbani u crveno-bijele boje SWO Mobila, ima maksimalni transportni kapacitet od 69 putnika i opremljen je sa do 30 sjedišta i 39 mjesta za stajanje. Ručno upravljana sklopiva rampa na zadnjim ulaznim vratima olakšava korištenje autobusa za putnike sa smanjenom pokretljivošću. Putnički prostor je opremljen brojnim USB utičnicama za dvostruko punjenje koje omogućavaju punjenje mobilnih uređaja.

Ekološki prihvatljiv CO2 sistem klimatizacije, koji radi sa rashladnim sredstvom R744, u kombinaciji sa CO2 toplotnom pumpom osigurava ugodnu klimu tokom putovanja. Ovaj sistem klimatizacije ne oštećuje ozonski omotač zbog izuzetno niskog potencijala globalnog zagrijavanja (GWP) faktora 1, a opremljen je i aktivnim filterom sa antivirusnom funkcijom. Prednja svjetla dizajnirana su pomoću LED tehnologije.

Kao i svi autobusi Daimler Buses u Evropi, 19 novih eCitaro solo autobusa u Osnabrücku će također ispunjavati zahtjeve Opće sigurnosne uredbe (GSR – General Safety Regulation) koje će se primjenjivati u cijeloj Evropi od jula ove godine. Opremljeni su velikim brojem moćnih sistema pomoći kao što su Sideguard Assist 2 i potpuno novi Frontguard Assist, koji zajedno čine kompletan sistem upozorenja koji upozorava na prepreke i ljude sa strane i ispred autobusa.

Ostale karakteristike uključuju sistem Attention Assist (AtAs), TPM (Tyre Pressure Monitoring) sistem i elektrohidraulični inteligentni eko sistem upravljanja. Autobusi su opremljeni i Akustičnim sistemom za uzbunjivanje vozila (AVAS) i asistencijom za saobraćajne znakove, koja upozorava vozača ako se prekorači maksimalna dozvoljena brzina.

Ukupni kapacitet pet baterija od 98,3 kWh instaliranih na svakom od autobusa iznosi 491,5 kWh i omogućava im da pokriju radni domet od oko 270 kilometara, što je više nego dovoljno za redovnu liniju. Baterije se pune putem depo punjenja u depou Stadtwerke Osnabrück.

Osnabrück se smatra pionirom u cijeloj zemlji u prelasku na lokalni javni prevoz na električni pogon: prema njemačkom E-Bus radaru, Osnabrück je jedan od 20 najboljih e-bus gradova u Njemačkoj. Prelaskom sa dizel na električne autobuse, SWO Mobil (Stadtwerke Osnabrück) već od početka 2022. godine upravlja redovnom linijskom mrežom na glavnim osovinama koje vode u centar grada Metrobus linijama M1 do M5 u potpuno električnom režimu.