Naslovnica Novosti Škotski Stagecoach dobio 39 električnih BYD–Alexander Dennis autobusa

Škotski Stagecoach dobio 39 električnih BYD–Alexander Dennis autobusa

230
0
PODIJELI

Alexander Dennis i BYD UK zajednički su sredinom aprila isporučili 39 električnih autobusa s nultom emisijom štetnih plinova za Stagecoach. Radi se o 24 solo autobusa BYD-ADL Enviro200EV i 15 dvospratnih BYD-ADL Enviro400EV autobusa koji su isporučeni kompaniji Stagecoach za linije širom Škotske. Prvenstveno, vozila su raspoređena u gradove Perth, Dunfermline, Aberdeen i Ayrshire.

Autobuse je dijelom finansirala škotska vlada kroz fazu 1 Škotskog fonda za izazove sa nultom emisijom štetnih gasova (ScotZEB), koji ima za cilj potaknuti značajne promjene na tržištu autobusa podržavajući brzu tranziciju na vozila i infrastrukturu s nultom emisijom. Fond ima za cilj da pomogne u postizanju ciljeva za smanjenje emisije gasova staklene bašte, doprinese stvaranju zona niske emisije i podstakne unutrašnja ulaganja i rast u lancu snabdjevanja vozila sa nultim emisijama ugljenika i energetskih rješenja. Zajedno sa isporukama iz ranijih narudžbi, Stagecoach sada upravlja sa 85 električnih autobusa BYD-Alexander Dennis u Škotskoj.

Sam Greer, regionalni direktor Stagecoacha za Škotsku, rekao je: “Kao dio naše težnje da ciljamo na nultu flotu autobusa u Velikoj Britaniji do 2035. godine, sa zadovoljstvom predstavljamo prvu potpuno električnu mrežu gradskih autobusa u Velikoj Britaniji, nadograđujući se dalje na investiciju novih autobusa sa nultom emisijom na brojnim mjestima u Velikoj Britaniji. Ovi novi najmoderniji električni autobusi uvedeni u Dunfermline i Perth pomoći će da se isporuče značajno smanjene emisije u ovim gradovima. Jedan od najbržih načina na koji lokalni ljudi mogu pomoći u ostvarivanju ovih ciljeva je prelazak s automobila na autobus, kao i više hodanja i vožnje biciklom. Radujemo se nastavku rada u partnerstvu sa škotskom vladom i lokalnim transportnim vlastima na mjerama za pružanje većeg prioriteta autobuskim putnicima, pouzdanijih usluga, jednostavnijeg izdavanja karata i najjeftinijih cijena karata.”

Marie Connell, predstavnice kompanije Alexander Dennis, je izjavila: “Oduševljeni smo što ćemo nastaviti da podržavamo Stagecoach dok prelazi na flotu autobusa sa nultim emisijama širom Škotske. Naši solo i dvospratni električni autobusi odlično odgovaraju za usluge u Ayrshireu, Dunfermlineu, Perthu i Aberdeenu, često se pridružujući ranijim primjerima istog tipa. Putnicima će se svidjeti ugodna vožnja, klima uređaj i udobna Smart Seats Alexander Dennis, dok će vozači imati koristi od poznatog vozila. Zahvaljujući podršci škotske vlade preko ScotZEB-a, ovi autobusi su pomogli da se podupru kvalificirani poslovi i naukovanje u industriji proizvodnje autobusa u Velikoj Britaniji.”

Frank Thorpe, generalni direktor BYD UK, rekao je: “Ova najnovija isporuka ilustruje odličan napredak koji Stagecoach postiže u implementaciji voznog parka električnih autobusa sa nultom emisijom u ključnim gradovima u Škotskoj, uz podršku ScotZEB-a. Kroz pionirsku tehnologiju baterija i inovacije u novim energetskim proizvodima, BYD u partnerstvu s Alexander Dennisom, s ponosom je uključen u pomaganje Stagecoachu u tranziciji svojih autobuskih parkova na čista rješenja, koja su ljubaznija prema okolišu, pružajući još većem broju putnika u Škotskoj pristupačne ekološki autobuski prevoz.”