Site icon BHBus.ba

Hess isporučuje trolejbuse Lozani

Nakon što smo pisali da će švicarski proizvođač trolejbusa Hess isporučiti vozila za Salzburg, objavljena je vijest i o poslu za Hess na domaćem švicarskom tlu. Grad Lozana i njeno preduzeće Transports la région lausannoise (TL) naručilo je 12 dvozglobnih trolejbusa. Lozana se ponosi time što ima jednu od najvećih trolejbuskih flota u Evropi. Trolejbusi nove generacije Hessa također su u pogonu u Bernu i Ženevi.

Hess će isporučiti 12 jedinica lighTram 25 DC, a svaki će imati dužinu od 24.7 metara i kapacitet do 220 putnika. Ukupna investicija je vrijedna približno 14.5 miliona eura. Ovih 12 vozila opremljeno je tehnologijom dinamičkog punjenja, koja omogućava djelimično punjenje preko pantografa smještenog na krovu vozila. Ugovorom je predviđena i opcija za isporuku zglobnih autobusa tipa lightTram 19 DC dužine 18.7 metara do 2020-2021. Inovativno upravljanje energijom, tvrdi Hess, omogućava lakšu konstrukciju vozila, a time i veći broj putnika nego prethodni trolejbusi. Osim toga, oni troše manje energije od konvencionalnih trolejbusa, u skladu sa energetskom strategijom Švicarske konfederacije i Evropske unije. TL ima 38 autobuskih i metro linija.

Ovaj tip vozila je također naručio i Bernmobil iz Berna – 14 vozila. Trolejbus je opremljen sa četiri motora s permanentnim magnetima na točkovima na dvije električne osovine. Hess ističe da se 30% linije sa ovim vozilima može voziti bez potrebe napajanja strujom preko pantografa. Švicarski proizvođač također sarađuje sa Bernmobilom na projektu potpune elektrifikacije autobuske linije u gradu. Prvo od pet takvih vozila, dužine 18 metara je predstavljeno je poslednjeg dana 2018. godine. Sličan sistem, sa više stanica za punjenje, trenutno radi u Ženevi pod imenom TOSA.

Exit mobile version