Site icon BHBus.ba

45 MAN Lion’s City E autobusa na putu za Kopenhagen

Pored narudžbe za 31 Mercedes eCitaro, danski prevoznik Vikingbus također je poslao narudžbu za 45 autobusa MAN Lion’s City 12 E. Oni će biti raspoređeni na linijama u širem području Kopenhagena. Isporuke su predviđene od proljeća 2023. godine.

Movia je raspisala tender za autobuske linije u Kopenhagenu i na Sjællandu, a Vikingbus je dobio značajan dio linija koje će obavljati sa novonaručenim autobusima. Vikingbus je već stekao iskustvo s MAN električnim autobusima kada je 2021. i 2022. pustio u rad 12 električnih autobusa na linijama u Odderu i Skanderborgu. Vrijedi istaći da je ovaj model autobusa nedavno proglašen i za “Autobus godine 2023.”. Brojni modeli električnih autobusa rade (ili su ugovoreni i čekaju se isporuke) u regiji Kopenhagena, a neki od njih su proizvođača kao što su Yutong, BYD, Ebusco, VDL.

Novi električni autobusi imat će svoje mjesto za punjenje gdje će biti dozvoljen i korišten “MAN eManager pre condition mode”. To znači – kao što je uobičajeno u svijetu električnih autobusa – mogućnost grijanja ili hlađenja sjedišta vozača, kabinu i bateriju dok je autobus u postolju za punjenje. Danas je MAN Lions City E već u pogonu u Malmeu, a uskoro će se MAN-ovi električni autobusi voziti i u Geteborgu i Štokholmu. “U Norveškoj se upravo završavaju neki veliki tenderi u regiji Oslo, gdje MAN očekuje da će isporučiti veliki broj električnih autobusa”, kazali su iz MAN Truck & Bus.

Jesper Mathiesen, menadžer flote i tendera za gradske autobuse u MAN Denmark, koji je bio odgovoran za pregovore i tendere u vezi sa narudžbom, je izjavio: “Sklapanjem ugovora sa Vikingbus Danmark, obje strane potvrđuju dugogodišnju saradnju. Za nas će biti nevjerovatno uzbudljivo imati toliko električnih autobusa na cestama u široj regiji Kopenhagena i susjednim prigradskim opštinama. Toliko naručenih autobusa od Vikingbusa znači da je potrebna dobra saradnja i 100 posto usredotočenosti obje strane da bi vozila bila isporučena i krenula sa radom u dogovorenom roku.”

Exit mobile version