Naslovnica Novosti CET 2017: Neoplan Tourliner

CET 2017: Neoplan Tourliner

2380
0
PODIJELI

Nova generacija Tourlinera je dočekana sa velikim nestrpljenjem i očekivanjem. Sa ukidanjem modela Starliner, mnogi su očekivali da će novi Tourliner biti spoj nasljednika starog Tourlinera u kombinaciji sa značajkama Starlinera i da bi nekako ovaj model mogao biti novi premium bus u Neoplanovoj gami. Međutim, to se nije desilo, ali nije baš i da se desilo veliko razočaranje. Novi Tourliner je ipak isporučio sve ono što se i očekivalo od njega – ekonomičnost, efikasnost, sigurnost, udobnost i naravno, grandiozni stil i dizajn – što je i odlika svih Neoplanovih modela.Nova generacija Tourlinera je svoju premijeru doživjela na sajmu IAA 2016. godine. Na prvi pogled, očite su crte koje ga povezuju sa starim Tourlinerom te bratom blizancom MAN Lion's Coach, međutim na drugi pogled… Od posebnog značaja je tzv. padajući rep komete, koji se nalazi na kupoli vjetrobranskog stakla i ide dalje na krov te već višestruko nagrađivani Neoplan redizajnirani farovi.

Na kraju krajeva, novi Tourliner nudi puno više od čisto estetskog izgleda. On također pruža prvoklasnu udobnost za vozača i putnike, bezbroj sigurnosnih karakteristika, odlične performanse u vožnji i nisku potrošnju goriva. To je sve zahvaljujući motoru i optimiziranom pogonskom sklopu, kao i novom dizajnu eksterijera, koji je poboljšao aerodinamiku vozila za više od 20 posto. Zbog svega navedenog, novi Tourliner je već dobitnik mnogih priznanja, od kojih se posebno ističe prestižna iF (International Forum Design) nagrade za dizajn u kategoriji Automobili/Vozila/Motocikli.Novi Tourliner se pravi u tri standardne varijante i to kao dvoosovinac (12,113 mm), kraći troosovinac (13,373 mm) i standardni troosovinac (13,913 mm). Bosna i Hercegovina za sada ima jednog novog Tourlinera, a ponosni vlasnik je kompanija Jelinak iz Žepča.

Pobjednik, i dobitnik prestižne titule Coach of The Year 2018, bit će objavljen 19. oktobra u prvoj večeri, takozvanoj Night of Awards, na Busworld Kortrijk u Belgiji. Tada će predsjednik međunarodnog žirija, Tom Terjesen, s ponosom izreći: And, the winner is … možda Neoplan Tourliner?