Naslovnica Novosti BHBus u posjeti kod Hare tours Sarajevo

BHBus u posjeti kod Hare tours Sarajevo

1086
0
PODIJELI

Za novo izdanje naše rubrike “BHBus u posjeti…” odlučili smo posjetiti kompaniju Hare tours iz Sarajeva. Naravno, razloga je bilo više, pa da krenemo redom. Ova kompanija se od svojih samih početaka, tj. od osnivanja 2007. godine, bavi isključivo sa vanrednim prevozom. Iako je direktor i osnivač, gospodin Moco Šaćir lično veliki fan Setre, kroz cijeli ovaj period od 17 godina rada voznim parkom su dominirali uglavnom NeoMAN autobusu u klasi 49+ sjedišta.

Veliki korak za ovu kompaniju desio se 2017. godine kupovinom parcele na kojoj će da nastane auto-baza i parking za vozila, a početkom ove godine je krenula sa radom i servisna garaža, što je jedan od razloga naše posjete. Projekat izgradnje je započet tokom 2023., da bi zvanično “otvorenje” bilo u januaru ove godine. Ovaj objekat koji ima dva mjesta za rad na vozilima je opremljen i sa jednim kanalom te potrebnim alatima za servisiranje i popravke vlastitih vozila. Svakako da će i ovo znatno olakšati održavanje i popravke vlastitih vozila te da više neće biti potrebno gubiti vrijeme na odlaske kod ostalih servisa i majstora.

Haris Moco, koji nam je ovom prilikom bio domaćin, nam je rekao da je ovo sve bilo još davno u planu, ali da su korona i birokratije učinile da se tek nedavno ovaj objekat završi i da krene sa radom. Također, iskoristili smo priliku i da porazgovaramo malo o rezultatima prošle godine: “Prošla godina je bila jako dobra i zadovoljni smo sa postignutim rezultatima. Bitno je spomenuti i da obavljamo i sezonsku liniju na hrvatsko primorje. Kao i većina kompanija, imamo problem sa nedostatkom vozačima, a ne sa poslom. Također, tu su i prateći problemi povećanja cijena dijelova, guma, nafte… Ali ipak, kada se sve sabere rezultati su za 2023. godinu bili zaista odlični. Sudeći prema startu ove godine, kao i ugovorenim poslovima za ostatak godine – ova godina će biti i još bolja. Usudiću se reći i rekordna do sada”, ispričao nam je gospodin Haris Moco.

Ova kompanija je 2022. godine kupila prvi MAN Lion's Coach aktuelne generacije, iduće, 2023., godine je uslijedio drugi, a da se tradicija ne prekine – jedan je stigao i ove godine. Baš kao i prethodna dva – i treći je u klasičnoj bijeloj boji. Vozilo je proizvedeno 2018. godine i u trenutku naše posjete je na satu prikazivano oko 378.000 pređenih kilometara.

Udobnu i ekonomičnu vožnju će obezbjediti MAN motor snage 338 kW tj. 460 konjskih snaga koji ispunjava Euro 6 standarde u kombinaciji sa automatskim MAN TipMatic mjenjačem sa 12 brzina. Vanjski izgled autobusa osim bijele boje te ratkapa krase prednja i zadnja svjetla u LED izvedbi te redizajnirana prednja maska sa MAN slovima. Jedina vanjska razlika u odnosu na prethodna dva su kućišta retrovizora koja su crne broje.

Radni prostor vozača je već dobro prepoznatljiv, ergonomski i jednostavan za upotrebu. Vozač ima dovoljno prostora za svoje osnovne stvari, a naravno kokpitom dominira multifunkcionalni volan sa logom lava. Spomenuli smo šta će osigurati udobnu i ekonomičnu vožnju, pa je red da napišemo da će sigurnu vožnju osigurati brojni aktivni i pasivni sigunosti sistemi kao što su retarder, ESP, EBS, EBA i LGS. Vozilo je opremljeno i sa sistemom kamera koje se nalaze iznad drugih vrata te na zadnjem kraju vozila.

Pošto se radi o klasičnom dvoosovinskom vozilu ne čudi da je kapacitet vozila 49+1+1 sjedišta. Sjedišta su proizvođača Kiel sa preklopnim stolićem, naslonom za ruke i naslonom za noge. Putnicima će tokom putovanja na raspolaganju biti i audio/video oprema sa dva monitora proizvođača Bosch. Od ostale opreme možemo spomenuti i kabinu za odmor vozača kod drugih vrata, toalet, mikrofon te frižider.

Ekipa portala BHBus se zahvaljuju na gostoprimstvu i razgovoru te prezentaciji autobusa kompaniji Hare tours i želimo im puno uspjeha u nastavku rada. Također, čestitamo im na kupovini autobusa i želimo im puno sreće, uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika.