Naslovnica Novosti Made in India: Olectra-BYD električni autobusi

Made in India: Olectra-BYD električni autobusi

931
0
PODIJELI

Nakon odličnih rezultata u saradnju sa ADL na tržitu Velike Britanije, kineski proizvođač električnih vozila BYD se okrenuo i indijskom tržištu. Tamo će zajedno nastupati sa kompanijom Olectra. U prvom zajednički napravljenom autobusu eBuzz K7, hodočasnici iz Sabarimale će sada moći da putuju električnim autobusima bez emisija i buke.

Ovi autobusi su proizvedeni u Indiji od strane Olectra Greentech (nekada Goldstone Infratech) u strateškoj vezi sa kompanijom BYD Auto Industry Co. Ltd – najvećom svjetskom kompanijom za električna vozila. Devetmetarski niskopodni autobusi su klimatizirani sa kapacitetom od 32 + 1 i osigurat će udobnu vožnju hodočasnicima. Litijum-jonska (Li-ion) baterija ugrađena u autobus omogućava putovanje do 250 kilometara na jednom punjenju.

Tehnološki napredni eBuzz K7 ima sistem regenerativnog kočenja koji omogućava da autobus vrati dio kinetičke energije izgubljene pri kočenju. Snažan sistem punjenja naizmjeničnom strujom omogućava da se baterija u potpunosti napuni za 2-3 sata. Elektronski kontrolisano vazdušno ogibljenje je zaduženo kako bi se osiguralo udobno putovanje. eBuzz K 7 je također opremljen zaštitnim sistemom od kratkog spoja kako bi se pored udobne, osigurala i sigurna vožnja putnicima.

Na promociji autobusa iz kompanije Olectra Greentech Limited poručili su da im je drago što učestvuju u izgradnji najsavremenijih električnih autobusa, ali i što doprinose u očuvanju bogate ekologije pokrajine Kerala. Olectra-BYD je posvećena da smanji povećanje nivoa zagađenja putem efikasnog sistema električnog javnog transporta. eBuzz K7 je već dokazao svoju pouzdanost, jer je uspješno vozio na velikoj nadmorskoj visini i strmom nagibu od 13.000 stopa u Himachal Pradeshu.

Kompanija u ponudi osim eBuzz K7, ima i 12-metarsku varijantu, eBuzz K9, koji je uspješno završio svoje testove u Bangaloru, Delhiju, Chandigarhu, Goi, Rajkotu, itd. Još jedan model eBuzz K6 bio je prvi “Made in India” električni autobus koji je izvezen u Nepal u junu 2018. godine. Autobusi Olectra-BYD su na indijskim putevima prešli više od 400.000 km i do sada su smanjili emisiju CO2 do 419 tona, što je ekvivalent koji postiže 2095 stabala.