Naslovnica Novosti Treća narudžba iz Frankfurta za Solaris autobuse na vodik, ovaj put za...

Treća narudžba iz Frankfurta za Solaris autobuse na vodik, ovaj put za zglobnu verziju

84
0
PODIJELI

Solarisovi autobusi na vodik, opremljeni modernim gorivim ćelijama na vodik koji omogućavaju vožnju potpuno bez emisija, nastavljaju da dominiraju evropskim tržištem. Opštinska transportna kompanija In-der-City-Bus GmbH (ICB) upravlja sa tri autobuske grupe u Frankfurtu na Majni, jednom od najvećih gradova u Nemačkoj. Prevoznik ima za cilj potpuno elektrificiranu flotu autobusa do početka 2030-ih, što je u skladu s ciljevima zaštite klime koje je postavio Frankfurt na Majni. Flota ovog prevoznika već uključuje 5 električnih vozila Urbino 12 na baterije i 23 vozila Urbino 12 na vodik. Sljedeće godine će im se pridružiti zglobni autobusi na vodik.

Vozila će pokretati gorive ćelije od 100 kW. U svaki od naručenih autobusa biće ugrađene dodatne baterije koje će služiti kao pomoćno napajanje. Vodik neophodan za pogon autobusa biće uskladišten u gasovitom obliku u kompozitnim rezervoarima na krovu, ispunjavajući najviše bezbjednosne standarde.

Kao i prethodna vozila za ICB, novonaručeni modeli će također biti opremljeni karakteristikama kao što su klima uređaj sa funkcijom grijanja preko toplotne pumpe, kao i vlasnički softver proizvođača za daljinsko upravljanje voznim parkom eSConnect. Oprema autobusa će uključivati ​​čitav niz sistema usklađenih sa najnovijim GSR2 propisima, uključujući sisteme za praćenje mrtvog ugla, sisteme za detekciju ograničenja brzine, sisteme za detekciju umora vozača i sisteme za praćenje pritiska u gumama.

Solarisov tržišni udio u evropskom segmentu vodika dostigao je 44,5% u 2023. godini. Kompanija je gradila svoju stručnost u tehnologiji vodika skoro deceniju i do sada je isporučila 200 Solaris autobusa na vodik u 24 grada u Evropi. Nadalje, Solaris je registrovao dodatne narudžbe za 600 vozila na vodik, koja će biti isporučena između 2024. i 2026. godine.