Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN Lion's Coach za Livno bus!

EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN Lion's Coach za Livno bus!

1047
0
PODIJELI

Jako uspješnu godinu kompanija Livno-bus završava sa još jednom prinovom u svojoj “ergeli”. Radi se o još jednom MAN autobusu i to modelu Lion's Coach R07 najnovije generacije. Dosadašnja iskustva sa ovim modelom su dala jako pozitivne rezultate pa prilikom nabavke novog vozila za flotu nije bilo baš puno opcija i igralo se na sigurno.

Isporučeni autobus je u standardnoj dvoosovinskoj izvedbi i ima dužinu od 12,1 metar. Proizveden je 2019. godine i u trenutku naše posjete je na satu bilo tek nešto više od 198.000 pređenih kilometara. Vozilo je komplet u bijeloj boji, što porazumjeva i kućišta retrovizora, ali i poklopac motora, što i nije uobičajeno kod ovih modela i to je dodatno nešto po čemu će se ovaj autobus isticati. Naravno, glavno obilježje će biti kameni most na Dumanu i trenutno najpoznatiji i najponosniji Livnjak – Zlatko Dalić. Ovaj autobus je ujedno i odavanje dodatne počasti gospodinu Daliću za rezultat reprezentacije Hrvatske na skoro završenom SP u fudbalu pa su i retrovizori dobili prepoznatljive kockice.

Prednji kraj osim natpisa MAN čini i full-LED rasvjetni panel kojeg čine glavna i dnevna svjetla, pokazivači smjera i pozicijska svjetla. Prednja svjetla za maglu integrisana su u prednji branik. Pozadi je također isti raspored sa LED rasvjetom uključujući i svjetla za maglu. Kada govorimo o rasvjeti, ona je prisutna i u motornom prostoru. Vozilo posjeduje dva rezervoara goriva  ukupnog kapaciteta 705 litara (525+180 litara). Poklopci bunkera se otvaraju paralelno, a ukupni kapacitet prtljažnog prostora (uključujući police za ručnu prtljagu) iznosi 11,7 m3. Naravno, jedan od prepoznatljivih detalja vozila Livno-busa su i aluminijumske felge, pa to nije izuzetak ni na ovom vozilu.

Vozilo je opremljeno sa MAN motorom nove generacije i ima snagu od 338kW/460KS te ispunjava Euro 6C norme ispušnih gasova. Opremljen je sa automatskim 12-brzinskim mjenjačem MAN TipMatic koji ima integriran intarder. Sigurnosni sistemi aktivne i pasivne sigurnosti su također najnovije generacije, pa pored standardnih kao što su ABS, ASR, EBS i ESP opremljen je i sa LGS (Lane guard system) i EBA (Emergency brake assist) sistemima uz EVBec – visoko učinkovitu motornu kočnicu koja se elektronski regulira.

Vozački prostor je ergonomski opremljen i čini ga sjedište Isri ProActive 2 u sivoj kombinaciji sa leđnim i bočnim anatomskim profilom s podešavanjem, sigurnosni pojas u tri tačke vezanja, preklopivi nasloni za ruke s obje strane. Sjedište je opremljeno i sa opcijom klimatizacije te grijanja, a interesantno je da je pregrada iza sjedišta vozača pomaknuta 5 cm unazad kako bi vozač imao više prostora. Suvozačko sjedište je proizvođača Kiel i to model Lion's Star, a radi se o preklopnom i komfornom sjedištu. Vozaču će na raspolaganju biti tempomat kao i fabrička navigacija, a preko kožnog multifunkcionalnog volana će moći upravljati i ostalim funkcijama vozila. Za bolju sigurnost poslužit će i sistem kamera i to kamera za nadzor drugih vrata te kamera za vožnju unazad. Interesantno je da je zvučni signal kod vožnje unazad s noćnim (tišim) modusom.

U unutrašnjost može da se udobno smjesti 49 putnika na Kiel Carresso sjedišta na čijem naslonu je ušiven znak MAN. Nasloni za glavu su od kože, a sva sjedišta imaju opciju obaranja naslonjača. Također, sjedišta posjeduju preklopne naslone za ruke, preklopne stoliće, mrežice za lične stvari, oslonce za noge te opciju bočnog izmicanja sjedišta prema prolazu. Kao i vanjsko osvjetljenje koje je u full-LED izvedbi, tako su i rasvjeta radnog mjesta vozača, rasvjeta putničkog prostora, svjetla za čitanje i noćna rasvjeta u zelenoj boji također u LED izvedbi. Pod je urađen u imitaciji parketa, a u vozačkom i suvozačkom prostoru te u sredini se nalazi tepih. Tepih je postavljen čak i u bunkerima.

Od ostale opreme možemo istaći frižider u prednjem dijelu, sef zavaren u šasiju, toalet sa ugrađenim senzorom dima, Konvekta klima uređaj i Spheros dodatno grijanje te digitalni sat integrisan u krov naprijed sa prikazom vanjske temperature. Za zabavu tokom putovanja pobrinut će se Bosch DVD player te dva LCD monitora od 19 inči uz MMC (Multi Media Coach) Advanced sistem. Također, svako sjedište je opremljeno i sa individualnom utičnom od 220 V za dodatnu zabavu preko omiljenih ličnih uređaja.

Gospodin Mario Pavlinović, direktor kompanije, izjavio je: “Godina je bila izuzetno dobra i izazovna, pa kako se posao konstantno širi tako je velika potreba i za novim vozilima. Za iduću godinu planiramo još veće širenje voznog parka. Također, gradski prevoz bi trebali početi od januara iduće godine te se nadamo da će nakon tri godine institucije završiti postupak u kojem je samo Livno Bus i da krećemo sa radom.”

U trenutku naše posjete vozilo nije bilo završeno sa brendiranjem do kraja, ali su radi potreba slikanja izvukli vozilo i onda nastavili sa radom. Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!