Naslovnica Novosti Hyundai isporučuje 700 autobusa na vodik Incheonu

Hyundai isporučuje 700 autobusa na vodik Incheonu

315
0
PODIJELI

Hyundai će za grad Incheon u Južnoj Koreji isporučiti 700 autobusa s gorivim ćelijama tipa Elec City Fuel Cell. Prvih 200 autobusa će biti isporučeno do kraja ova godine, a ostalih 500 će biti isporučeno tokom 2024. godine. Ovi autobusi su opremljeni gorivim ćelijama snage 180 kW (2x 90 kW), spremištima za vodik ukupne zapremine 845 litara smještenih u krovnu konstrukciju i baterijskim blokom kapaciteta 78,4 kWh, pa bi ukupni doseg u gradskoj vožnji trebao iznositi oko 500 km.

U korejskom Incheonu trenutno postoji šest stanica za punjenje vodikom, a tvrtke SK E&S, i Korea Gas Technology, uz investiciju korejskog Ministarstva saobraćaja lokalnih vlasti, u visini od oko 9,4 miliona eura, planiraju gradnju fabrike vodika s kapacitetom od oko 30.000 tona vodika godišnje, te terminala za punjenje u blizini tamošnjeg aerodroma.

Uvođenje autobusa s gorivim ćelijama je najavljeno i u drugim gradovima u Južnoj Koreji – ukupno još 624 takva autobusa će izaći na ulice lučkih gradova Busana i Ulsana, kao i pokrajine Južni Gyeongsang, do 2025. godine. Time se, nakon putničkih automobila i tegljača, potvrđuje kako Hyundai osim u baterijskim električnim vozilima vidi budućnost u njihovom suživotu s vodikom.

izvor:transportmagazin.hr