Naslovnica Novosti Aarhus naručio 56 Solaris električnih autobusa

Aarhus naručio 56 Solaris električnih autobusa

209
0
PODIJELI

Aarhus, drugi po veličini grad u Danskoj, ima za cilj da do 2030. godine ima javni prevoz bez štetnih emisija. AarBus je potvrdio narudžbu za nabavku 56 jedinica električnih autobusa Solaris Urbino 18, što je nesumnjivo važan korak ka postizanju ovog cilja. Impresivna narudžba iznosi 37 miliona eura, a Solaris će isporučiti vozila u dvije tranše. Grad će 2024. godine dobiti 31 model, dok će se isporuka preostalih 25 jedinica obaviti 2025. godine.

“Izuzetno smo ponosni na dugogodišnje povjerenje koje nam je AarBus ukazao. Uvjereni smo da će naši električni autobusi sa naprednom opremom pružati udobnost stanovnicima Aarhusa bez uticaja na životnu sredinu. Ovo je još jedan korak u našoj misiji da pružimo inovativna transportna rješenja koja doprinose poboljšanju kvalitete zraka u gradovima”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora Solaris Bus & Coach, odgovoran za prodaju, marketing i postprodaju.

Autobusi koje je odabrao prevoznik biće opremljeni najsavremenijim rješenjima koja će vozačima i putnicima omogućiti udobno putovanje bez emisija. Vozila će se pokretati energijom iz Solaris High Energy baterija. Baterije kapaciteta preko 450 kWh omogućit će operateru veliki domet i rad tokom cijelog dana. Autobusi će se puniti preko utičnice. Izvor pogona će biti električna osovina sa dva motora. Sistem klimatizacije će putnicima omogućiti optimalne termičke uslove u vozilu. Osim toga, dvostruko staklo će se koristiti u svakom od Urbina kako bi se dodatno poboljšala toplinska izolacija autobusa.

“Činjenica da skoro udvostručujemo broj električnih autobusa znači da će skoro 80% naših autobusa voziti na struju. Očigledna prednost je što proizvode manje buke i što će to također imati veliki utjecaj na naše smanjenje emisije CO2 i manju potrošnju dizela. Stoga je ovo važan korak u pravom smjeru, nudeći ljudima u Aarhusu zeleniji način kretanja po opštini,” kazao je Nicolaj Bang, Aarhusov savjetnik za tehnologiju i životnu sredinu.

Saradnja Solarisa i AarBusa traje od 2006. godine, a do sada je proizvođač isporučio operateru ukupno 227 autobusa, uključujući 29 električnih autobusa. Solaris je vodeći proizvođač vozila za javni prevoz sa nultom emisijom štetnih gasova.