Naslovnica Novosti Završena isporuka 20 novih Solaris električnih autobusa za MPK Kraków

Završena isporuka 20 novih Solaris električnih autobusa za MPK Kraków

282
0
PODIJELI

Manje od godinu dana nakon potpisivanja ugovora sa MPK Kraków, Solaris je završio isporuku ukupno 20 električnih autobusa, koji se sastoje od trinaest solo jedinica električnih Urbino 12 i sedam zglobnih električnih autobusa Urbino 18. Zvaničnoj primopredaji autobusa prisustvovali su Jacek Majchrowski, gradonačelnik Krakova, predstavnici krakovskog javnog prevoznika MPK i Solarisa.

Novi električni autobusi proširili su postojeću flotu od 76 Solaris autobusa bez emisija, od kojih neki saobraćaju na gradskim ulicama od 2016. godine. Saradnja Solarisa i transportnog operatera traje skoro četvrt vijeka, gdje je Solaris do sada isporučio preko 550 vozila u Krakov.

“Gotovo 10 godina kontinuirano ulažemo u kupovinu autobusa sa nultim emisijama. Nabavka 20 novih vozila znači da sada imamo 99 električnih autobusa u Krakovu, koji saobraćaju na 15 redovnih linija, ne samo tokom dana, već i noću”, rekao je Jacek Majchrowski, gradonačelnik Krakova.

“Izuzetno smo ponosni na naše partnerstvo sa MPK Kraków. Naše dugogodišnje prisustvo na ulicama Krakova dovoljno govori o povjerenju u brend Solaris. Zahvaljujući najnovijim isporukama, možemo nastaviti našu misiju stvaranja čistijeg i održivijeg javnog prevoza. Novi električni autobusi će omogućiti udobna putovanja bez emisija za još veći broj putnika”, izjavio je Andrzej Sienkiewicz, direktor prodaje u Solaris Bus & Coach.

“Novi autobusi sa nultim emisijama biće raspoređeni na dodatnim linijama, ne samo unutar centra grada, već i, na primjer, tokom prazničnog perioda, na liniji broj 300 do aerodroma Balice i liniji broj 304 do Wieliczke”, rekao je Rafał Świerczyński, Predsjednik Upravnog odbora MPK u Krakovu.

Sistem za skladištenje energije u novim autobusima sastoji se od Solaris High Energy baterija ukupnog kapaciteta od skoro 300 kWh u 12-metarskim jedinicama i preko 400 kWh u zglobnim Urbino vozilima. Štaviše, svaki autobus prilagođen je i za punjenje pomoću priključnog konektora i za punjenje preko pantografa. Kako bi se povećala efikasnost i dodatno smanjila potrošnja energije, pogonski sistem u oba modela koristi inovativnu SiC tehnologiju, odnosno korištenje kola na bazi silicijum karbida.

Solo autobusi imaju prostor za 81 putnika, dok zglobni autobusi mogu da prevezu 141 osobu. Svi sistemi i uređaji ugrađeni u vozila napajaju se isključivo električnom energijom. Dodatna oprema uključuje npr. kompletan sistem video nadzora, sveobuhvatan sistem informisanja putnika, klimatizacija, USB priključci i sistem električnog grijanja. Štaviše, električni autobusi Urbino namijenjeni Krakovu imat će inovativni AVAS (Acoustic Vehicle Alert System – Akustični sistem za uzbunu vozila) koji će upozoriti pješake na prisustvo ovih nevjerovatno tihih električnih vozila.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi skoro 16 miliona eura. Investiciju sufinansira Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i vodoprivredu.