Naslovnica Novosti MVG Minhen: 21 novi električni zglobni MAN autobus počeo sa radom

MVG Minhen: 21 novi električni zglobni MAN autobus počeo sa radom

376
0
PODIJELI

Stadtwerke München (SWM) prethodnih dana je pustio u rad 21 novi električni zglobni autobus za Minhensku transportnu kompaniju (MVG). MAN Truck & Bus isporučio je svoj model Lion's City 18 E. “Ovaj broj je najveća isporuka električnih autobusa koju je MVG do sada preuzeo. S već postavljenim e-autobusima, MVG-ova flota električnih autobusa će se povećati na ukupno 47 vozila. Do 2035. godine želimo da naš autobuski prevoz obavljamo potpuno na električni pogon. Na ovaj način aktivno oblikujemo preobrazbu saobraćaja u Minhenu i činimo grad tišim, čistijim i ugodnijim za život,” kazao je Ingo Wortmann, izvršni direktor MVG-a i izvršni direktor SWM-a za mobilnost.

Nakon raspisanog tendera na nivou EU za 21 električni zglobni autobus, SWM je dodijelio ugovor za proizvodnju i isporuku ekonomski najpovoljnijem dobavljaču – MAN-u. Nove autobuse karakteriše moderan i redizajniran enterijer. Toranj motora ugrađen u zadnji dio dizel autobusa je izostavljen u električnoj verziji, što znači da krajnji zadnji redovi sjedišta nude više prostora. Sa ukupnim kapacitetom od 640 kWh, nikl-mangan-kobalt (NMC) baterije prevoze autobuse do 250 km. Centralnu i zadnju osovinu pokreće centralni motor.

Što se tiče klimatizacije, u novim vozilima je ugrađen CO2 sistem klimatizacije, što značajno smanjuje potrošnju energije u odnosu na konvencionalne sisteme. CO2 je ekološki prihvatljiv i ima relativno nisku vrijednost GWP (Global Warming Potential Index). Osim toga, ugrađena toplotna pumpa također koristi svojstva hladnjaka CO2 za optimalno grijanje putničkog prostora zimi.

Autobusi su 62% finansirani iz javnih subvencija. Odgovarajuću podršku pružili su Grad München iz Integriranog akcionog programa za promicanje elektromobilnosti u Minhenu (IHFEM), Vlada Gornje Bavarske u okviru Bavarskog zakona o financiranju općinskog transporta i Ministarstvo saobraćaja Bavarske. Ove godine se očekuje još 14 električnih autobusa proizvođača Ebusco. Ova vozila su i zglobni autobusi od 18 metara. MVG-ova flota e-autobusa će tako porasti na 61 vozilo do kraja godine.

Kako bi se pripremio za predstojeću elektrifikaciju voznog parka, SWM/MVG je u novembru 2022. godine otvorio novo autobusko skladište Moosach, gdje se trenutno može puniti ​​do 56 e-autobusa. Dalje postepeno proširenje infrastrukture za punjenje je već pripremljeno tokom izgradnje. Uređaji za punjenje e-buseva su također već dostupni u autobuskoj stanici na istoku Minhena.