Naslovnica Novosti U meksički Metrobús stiže 55 električnih BYD eBus 15 autobusa

U meksički Metrobús stiže 55 električnih BYD eBus 15 autobusa

139
0
PODIJELI

BYD iz Shenzhena u Kini jedan je od dva najveća svjetska proizvođača električnih autobusa. On se “bori” sa svojim kineskim konkurentom Yutongom oko toga ko može biti broj jedan u svijetu kada je u pitanju ko je isporučio najviše električnih autobusa do sada.

BYD je jedna od prvih kompanija koja je uvidjela da je budućnost u elektromobilnosti. Vodili su se motom da je istinski komplikovana stvar napraviti pogon vozila, dok “svako može da napravi karoseriju”. Tako je BYD počeo da radi na vlastitim električnim automobilima, kamionima i autobusima.

BYD se može pohvaliti sa odličnim izvoznim rezultatima, a najnoviji je je 55 električnih autobusa na baterije tipa BYD eBus 15, koji se isporučuju kompaniji Metrobús u Meksiko Sitiju za BRT sistem. Troosovinski niskopodni autobusi dužine 15 metara imaju dvoja dvokrilna vrata i mogu da prevezu 130 putnika. Namijenjeni su za upotrebu na Metrobús liniji 4, koja je duga 35 kilometara, opslužuje 40 stajališta na putu i prevozi oko 120.000 putnika dnevno. Metrobús Mexico očekuje da će korištenje ovih novih BYD autobusa spriječiti da se 5.845 tona CO2 iznese u zrak svake godine – zamjenjujući dizel autobuse sa Euro 5 motorima koji su se do sada koristili.

BYD vozila imaju bateriju kapaciteta 300 kWh, što im daje domet od 200 kilometara. Prema BYD-u, potrebno je samo tri sata da se potpuno napune baterije. Autobusi su velikim slovima označeni sa natpisom “soy eléctrico”, što jednostavno znači: “ja sam električan”.