Naslovnica Novosti Solaris isporučuje još autobusa na vodik u Njemačku

Solaris isporučuje još autobusa na vodik u Njemačku

148
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach i operater javnog prevoza Lokale Nahverkehrsgesellschaft mbH u okrugu Groß-Gerau potpisali su ugovor o nabavci 15 jedinica Urbino 12 na vodik i 8 zglobnih Urbino 18 autobusa na vodik. Ovo je prva narudžba od strane ovog prevoznika kod Solarisa.

LNVG već nekoliko godina testira tehnologiju vodika u javnom prevozu i također ima za cilj da transformiše cijelu flotu u nulte emisije i da ne proizvodi štetne emisije do 2030. godine. Investicija u 23 Solaris autobusa na vodik koja je upravo napravljena značajno će doprinijeti postizanju ovog cilja. Najmoderniji solo autobusi na vodik će se pojaviti na ulicama Groß-Geraua u novembru ove godine, a zglobni modeli do sredine 2025. godine. Projekat je finansiran od strane njemačkog saveznog ministarstva za digitalizaciju i saobraćaj.

Modeli Urbino 12 hydrogen i Urbino 18 hydrogen su izuzetna ekološka vozila koja ne stvaraju nikakve zagađujuće emisije izduvnih gasova na mjestu upotrebe. Pokreću ih energija dobijena iz gorivih ćelija od 70 kW, odnosno 100 kW, a njihov pogon je baziran na električnim vučnim motorima. Autobusi će biti opremljeni Solaris High Power baterijama koje u vozilima na vodik služe kao pomoćno skladište energije.

Udobnost i sigurnost putnika obezbjediće efikasna klimatizacija pomoću toplotne pumpe, sveobuhvatan sistem video nadzora i savremeni sistem informisanja putnika. Kako bi se olakšao rad vozača, autobusi će biti opremljeni naprednim sistemima za pomoć vozaču (ADAS), uključujući funkcije za otkrivanje pješaka i biciklista u mrtvom uglu vozila. Pored toga, sistem eSConnect koji je dizajnirao Solaris za praćenje performansi vozila i upravljanje voznim parkom će olakšati svakodnevne operacije.

Sve više njemačkih gradova i regija koristi Solarisove autobuse na vodik u javnom prevozu. Kompanija je vodeći proizvođač autobusa u Evropi kada je u pitanju proizvodnja i isporuka vozila ovog tipa. Urbino hydrogen modele su do sada naručeni i isporučeni klijentima iz Austrije, Francuske, Španije, Holandije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Švicarske, Švedske i Italije.