Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Novi redizajnirani Mercedes Tourismo RHDL za Ćićko commerce!

EKSKLUZIVNO: Novi redizajnirani Mercedes Tourismo RHDL za Ćićko commerce!

891
0
PODIJELI

Prošli mjesec je bio veoma važan za kompaniju Ćićko commerce iz Tomislavgrada pošto se ulaganje u obnovu voznog parka nastavilo. Tako je flota značajno pojačana sa novim Mercedes Tourismom u najdužoj troosovinskoj izvedbi. On će zamjeniti troosovinskog Mercedes Travega RHDL koji je napustio vozni park početkom godine.

Novopristigli Mercedes Tourismo je također u RHDL varijanti i radi se o novoj redizajniranoj liniji čiji izgled sada karakterišu tamni okvir prednjih svjetala, a vozilo je opremljeno i sa aluminijumskim felgama visokog sjaja što mu dodatno pojačava odličan vizuelni vanjski izgled. Ovaj Tourismo, dužine od skoro 14 metara, pogoni Mercedesov OM470 Euro 6E motor snage 335 kW odnosno 455 konjskih snaga. Za efikasnu i ugodnu vožnju pobrinut će se automatski mjenjač GO-250 sa osam brzina.

Od vozila i Daimler kuće se uvijek mogu očekivati vrhunska sigurnosna rješenja. Tako je ovaj Tourismo opremljen sa sistemima kao što su ESP, ASR, EPS (Electronic pneumatic service), BAS( Brake Assist) i ABA 4 (Active Brake Assist) uz sisteme koji prate vozilo ispred te voznu traku vozila. Od pomoći će biti i hidrodinamički Voith retarder, tempomat te elektronska kontrola visina (ENR). Sigurnosti će doprinijeti i LED prednja te bočna svjetla. Mjesta za prtljag će biti sasvim dovoljno pošto vozilo, osim standardnih bunkera između osovina, ima i dodatni prostor za prtljag iznad pogonske osovine te unutašnje police. Autobus ima rezervoare za dizel ukupnog kapaciteta 710 litara, dok rezervoar za AdBlue iznosi oko 53 litra. Za bolju preglednost vozila u uslovima loše vidljivosti i u noćnim uslovima vožnje pobrinut će se kamera smještena pozadi u kombinaciji sa LED rikverc svjetlima.

Kokpit vozača je u Comfort plus izvedbi sa kožnim multifunkcionalnim volanom. Odličnu preglednost vozaču pružit će električno pomični i grijani retrovizori, a uz vozilo je isporučen i jedan dodatni retrovizor za hitne situacije. Vozač će na raspolaganju imati utičnicu 230 V kao i 24 V. Sa desne strane kao i na prednjem vjetrobranskom staklu će imati zaštitu od sunca. Centralno mjesto u kokpitu zauzima sjedište vozača proizvođača Grammer koje je vazdušno oslonjeno sa sigurnosnim pojasom, mikrofonom, lumbalnom podrškom i naslonima za obje ruke. Vrijedi spomenuti da je vozilo isporučeno sa potpuno opremljenom kabinom za odmor vozačke posade koja uključuje krevet sa dušekom, sistem klime i grijanja te telefonsku vezu sa vozačem.

Ukupni kapacitet nove zvijezde u floti kompanije Ćićko commerce iznosi 57+2+1. Iako ovo nije maksimalan broj sjedišta za ovu izvedbu, iz kompanije Ćićko commerce su se opredijelili na 57 sjedišta kako bi putnici imali veći komfor. Sjedišta su domaće Mercedesove produkcije i radi se o modelu Travel Star Eco sa Softline tapacirungom. Sjedalo je nešto duže od standardnog što garantuje dodatnu udobnost, a isporučena su u kombinaciji tkanine sa kožnim naslonom za glavu i nezaobilaznim Mercedesovim logom. Sva sjedišta imaju sigurnosne pojaseve, preklopne stoliće i mrežine na naslonu, preklopne naslone za ruke i noge te mogućnost pomjeranja sjedišta prema hodniku. Iznad svakog reda sjedišta se nalazi servisni set sa difuzorima za zrak, svjetlom za čitanje i dugmetom za poziv vozačkoj posadi. Pošto nam stižu topli dan, odlično će doći Konvektina klima sa aktivnim antivirusnim filterima, a naravno tu je i sistem dodatnog grijanja za hladnije dane. Vozilo je opremljeno sa inverterom snage 2300 W i sa utičnicama od 230 V pored svakog sjedišta smještene u zidu što je svakako dodatna pogodnost za putnike.

Informacioni sistem čini Coach radio prijema AM/FM i DAB sa opcijom Bluetootha, navigacija, touchscreen ekran i DVD player. Sadržaj će se reproducirati preko dva LCD ekrana veličine 21,5 inča koji su postavljeni u prednji dio vozila i kod drugih vrata. Od ostale opreme možemo spomenuti kompletna unutrašnja rasvjeta u LED izvedbi, sef u stepeniku kod vozača, kante za otpad, pod u imitaciji parketa, tepih, frižider u prednjem dijelu vozila, toalet te displej sa prikazom sata i vanjske temperature.

Ekipa portala BHBus.ba se zahvaljuje kompaniji Ćićko commerce na ustupljenom materijalu i informacijama te im želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!