Naslovnica Novosti Škoda trolejbusi uskoro na ulicama Viljnusa

Škoda trolejbusi uskoro na ulicama Viljnusa

60
0
PODIJELI

Prvi trolejbus, Škoda 32 Tr za Vilniaus viešasis transportas, ušao je u tipske testove i proces homologacije u Plzenu. Ova prekretnica znači veliki napredak u proizvodnji 91 trolejbusa za litvanski Viljnus. Prvo vozilo će proći opsežnu listu obaveznih testova, uključujući otprilike 2.500 km vožnje, kako bi se osigurala pouzdanost i performanse.

“Završili smo montažu prvog trolejbusa, koji sada prolazi tipska ispitivanja i proces homologacije. S dodatnih 12 trolejbusa koji su trenutno u proizvodnji i rasporedom proizvodnje usklađenim s našim ugovornim obavezama, na putu smo da ispunimo naše obećanje o poboljšanju sistema javnog prevoza u Viljnusu”, komentarisao je Radek Svoboda, generalni direktor Škoda Electric u Škoda Grupi.

“Sa Škoda Grupom radimo više od 60 godina, a za to vrijeme smo testirali niz modela javnog prevoza. Oduševljeni smo što su nam se putevi ponovo ukrstili kada se ukazala potreba za obnovom trolejbuskog voznog parka i uvjereni smo da će novi trolejbusi osigurati sigurna i brza putovanja u glavnom gradu Litvanije. Cijeli Viljnus s nestrpljenjem iščekuje nove trolejbuse, od kojih će nam prvi dio stići ove godine, a drugi početkom 2025. godine”, kazao je Ignas Degutis, direktor javnog prevoza Viljnusa.

Trolejbus Škoda 32 Tr započeo je niz procedura testiranja, uključujući prelazak oko 2.500 kilometara na ulicama Plzena. Ova sveobuhvatna ispitivanja su ključna za osiguranje pouzdanosti, sigurnosti i performansi vozila, potvrđujući njihovu spremnost za rad u Viljnusu. Svako sljedeće vozilo će tada proći 250 km ulicama prije nego što bude pripremljeno i isporučeno kupcu.

Ova moderna vozila opremljena su naprednim vučnim baterijama koje omogućavaju autonomnu vožnju u trajanju od najmanje 20 kilometara. Pored toga, trolejbusi imaju najsavremenije sisteme kamera za poboljšano praćenje saobraćaja, kao i sistem Mirror Eye koji zamjenjuje konvencionalne vanjske bočne retrovizore, osiguravajući sigurnost i putnika i pješaka. Konačno, trolejbusi su opremljeni senzorima na bočnim stranama za praćenje kretanja putnika oko njih.

Ugovor sa transportnim operaterom Vilniaus viešasis transportas uključuje isporuku 91 trolejbusa Škoda 32 Tr ukupne vrijednosti preko 52 miliona eura. Narudžba uključuje i ugovor o nabavci rezervnih dijelova potrebnih za redovno održavanje trolejbusa za prvih pet godina rada. Očekuje se da će flota trolejbusa stići u Viljnus između 2024. i 2025. godine, promovirajući čistije i zdravije životno okruženje za stanovnike glavnog grada Litvanije.