Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi za Frankfurt i Barcelonu

Električni Solaris autobusi za Frankfurt i Barcelonu

1166
0
PODIJELI

Pet Solarisovih električnih autobusa počelo je sa radom u Frankfurtu na Majni. Vozila prevoze putnike u centru grada na posebno kreiranoj električnoj liniji broj 75 koja povezuje dva univerzitetska kampusa. Solaris je lider na njemačkom tržištu u prodaji električnih autobusa.

Ugovor o isporuci pet električnih vozila Urbino 12 potpisan je krajem 2017. godine sa frankfurtskom kompanijom In-der-City-Bus. Električni Solaris Urbino 12 autobus je nagrađen titulom Bus of the Year 2017.

Ova ekološka vozila imaju baterije ukupnog kapaciteta do 240 kWh, koje se pune stacionarnim punjačem. Solaris je operateru isporučio i tri punjača. Izuzetno tihi Urbino, koji je počeo sa radom na ulicama Frankfurta, opremljen je inovativnom električnom osovinom s dva integrisana motora koji garantuju učinkovito ubrzanje i nesmetan rad vozila. Moderni Solarisovi autobusi omogućit će građanima udobnost i sigurnost putem učinkovitih klima uređaja i USB punjača, kao i LED rasvjete ili opsežnog informacijskog sistema za putnike.

Skoro 70 Urbino električnih autobusa je već ugovoreno od strane Solarisa sa operatorima u Njemačkoj. Solaris u segmentu električnih autobusa drži gotovo 20% ukupnog tržišta u Njemačkoj. Solaris Bus & Coach S.A. je jedan od evropskih lidera u oblasti e-mobilnosti. Za samo sedam godina od lansiranja prvog električnog autobusa, kompanija je isporučila ili prikupila narudžbe za gotovo 400 vozila od kupaca u šesnaest zemalja.

Osim Frankfurta, nove električne Solaris autobuse dobila je i Barcelona, ali u ovom slučaju se radi o zglobnim električnim autobusima. Električni autobusi Solaris Urbino 18 isporučeni u Barcelonu nisu prvi autobusi ovog poljskog proizvođača u ovom gradu. Lokalna kompanija Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ima dosta autobusa sa zelenim jazavčarem u svojoj floti – gotovo 60 Urbino 18 hibridnih autobusa. Baterije električnog Urbino 18 se mogu puniti na dva načina: klasičnim punjačem ili pantografom postavljenim na krovu iznad prve osovine, koji omogućava brzo punjenje do 400 kW. Isporučeni autobusi imaju niz poboljšanja koja značajno povećavaju udobnost kako putnika tako i vozača autobusa. Autobusi imaju sistem zvučnih upozorenja za pješake, što je izuzetno korisno za slijepe i slabovidne pješake. To nije jedini “pametni” sistem, pošto se tu nalazi i sistem video nadzora koji – zahvaljujući kamerama sa ultra širokim uglom instaliranim na bočnim stranama i u zadnjem delu vozila – pokazuje vozaču u realnom vremenu prošireni pogled na autobus. Ovo rješenje značajno povećava sigurnost, smanjujući i broj sudara na putu.

Neposredno prije objavljivanja narudžbe, a kao dio projekta ZeEUS, TMB Barcelona je imala priliku vidjeti kako se električni autobusi Solaris ponašaju u praksi. Ovaj projekat je omogućio testiranje električnog Urbino autobusa na period od dvije godine. Autobusi sa logom Solarisa postaju sve popularniji u Španiji te ih sada ima gotovo 200 u gradovima kao što su Castellón de la Plana, Pamplona, ​​Las Palmas de Gran Canaria, Sevilla ili San Sebastian. Tri Urbino 12 autobusa prevoze putnike na aerodromu Palma de Majorke na Majorki.