Naslovnica Novosti Iveco Bus predstavio model Crossway Hybrid

Iveco Bus predstavio model Crossway Hybrid

101
0
PODIJELI

Nakon što je krajem 2022. predstavio Crossway Low Entry Hybrid (također dostupan u električnoj verziji), Iveco Bus sada ažurira asortiman s blagom hibridnom verzijom Crossway normalnog podnog međugradskog autobusa. Dostupan je u tri dužine: 10,7 te 12 i 13 metara, POP i LINE izvedbama. U početku će biti dostupan u izvedbama od 12 i 13 metara te sa pogonom na prirodni plin, kompatibilan s biometanom. Novi model je već dostupan za narudžbe, a prve jedinice će biti isporučene u Španiji sljedećeg jula, poručili su iz Iveco Group.

Crossway Hybrid proizvodit će se u Vysoké Myto, Češka Republika, i ima novi prednji dio koji uvodi puna LED svjetla, ADAS uređaje i identitet brenda s novim Iveco logom.

Hibridna tehnologija je dostupna sa Voith DIWA NXT mjenjačem u kombinaciji s vršnim električnim povratnim motorom od 35 kW. Motor djeluje kao starter i generator za obnavljanje kinetičke energije akumulirane tokom faza usporavanja i kočenja s visokoenergetskom LTO baterijom (48 V) postavljenom na krovu. Električni motor podržava Cursor 9 motor tokom početnih faza.

Crossway Hybrid ima novi dizajn prednjeg dijela koji uključuje novi ADAS (Advanced Driver Assistance Systems – Napredni sistemi pomoći vozaču) u skladu sa predstojećim GSR (General Safety Regulation), koji bi trebao stupiti na snagu u julu 2024. godine.

Giorgio Zino, direktor Iveco Bus Europe Commercial Operations, rekao je: “Uvođenje naše hibridne tehnologije na naš standardni Crossway omogućit će transportnim operaterima da imaju koristi od značajnog smanjenja troškova energije i emisije CO2 u poređenju sa modelima s unutrašnjim sagorijevanjem. To je konkretna alternativa dostupna kupcima. Ovim dodatkom dodatno jačamo sposobnost našeg brenda da pruži najširu održivu ponudu na tržištu, potvrđujući našu strategiju pokretanja energetske tranzicije kombinacijom tehnologija i učvršćujući naše vodstvo kao jednog od ključnih igrača u održivoj mobilnosti u Europi.”