Naslovnica Novosti Solaris će isporučiti Suwałki 10 električnih autobusa

Solaris će isporučiti Suwałki 10 električnih autobusa

99
0
PODIJELI

Solaris i predstavnici Gradskog vijeća Suwałki potpisali su ugovor za isporuku novih električnih gradskih autobusa. Na tenderu je traženo pet autobusa midi klase – električni model Urbino 9 LE Electric i pet autobusa klase maxi – najpopularniji model proizvođača, Urbino 12 Electric. Dodatno, Solaris će grad snabdjeti sa 10 duplih stanica za punjenje. Narudžba će biti završena u drugoj polovini 2025. godine, a autobusi će se pridružiti voznom parku općinskih preduzeća Suwałki.

Svako od naručenih vozila biće opremljeno elektromotorom, napajanim baterijama kapaciteta preko 300 kWh. Takav kapacitet i visoko efikasno skladište energije omogućiće autobusima da rade bez problema tokom cijelog dana. Baterije će se puniti preko utičnice nakon što se vozila vrate u depo.

Električni autobusi Urbino 9 LE i Urbino 12 biće prilagođeni za prevoz osoba sa invaliditetom i opremljeni funkcijama kao što su sistem video nadzora, dinamički informacioni sistem putnika i sistem za brojanje putnika. Upotreba klima uređaja sa toplotnom pumpom pomoći će regionu da se nosi sa teškim atmosferskim uslovima. “Osim toga, autobusi će biti opremljeni grijanjem na CNG, koje se koristi u Suwałki, kako bi se produžio životni vijek baterije tokom zime”, rekao je Krzysztof Musiał, direktor prodaje u Solaris Bus & Coach, prilikom potpisivanja ugovora.

U oblasti pogona autobusa, tehnologije baterija i vodika trenutno se najbrže razvijaju. Solaris električni autobusi već su našli stotine kupaca širom Evrope. Kupcima je isporučeno već 1.500 jedinica električnog modela Urbino 12 koji je izabrao Suwałki. Urbino 9 LE Electric, koji je u portfelju proizvođača mnogo kraće od verzije od 12 metara, također je sve veći interes tržišta, posebno u Poljskoj i Njemačkoj.