Naslovnica Novosti Nova narudžba iz Njemačke za Wrightbus autobuse na vodik

Nova narudžba iz Njemačke za Wrightbus autobuse na vodik

67
0
PODIJELI

Wrightbus je potpisao još jedan ugovor za nabavku autobusa na vodik u Njemačkoj: 46 vozila je naručio Cottbusverkehr GmbH i opsluživat će grad Cottbus, drugi po veličini grad u pokrajini Brandenburg, i u zapadnom dijelu okruga Spree -Neiße. Prvi autobusi bi trebali biti isporučeni krajem 2024. godine.

Narudžba u Cottbusu za autobuse Kite Hydroliner slijedi poslove u Njemačkoj sa West Verkehrom, Regionalverkehr Köln GmbH (RVK) i Saarbahn GmbH, s još nekoliko evropskih narudžbi u pripremi. Narudžbe su uslijedile nakon najave njemačke vlade da implementira plan od 350 miliona eura za podršku proizvodnji obnovljivog vodika.

46 autobusa koje je naručio Cottbusverkehr GmbH su prvi autobusi na vodik ovog operatera. Usklađeni su sa propisima VDV (Udruženje njemačkih transportnih kompanija) i također ispunjavaju zahtjeve Evropske uredbe o opštoj sigurnosti GSR2, koja pokriva sigurnost i zaštitu putnika u vozilu i ranjivih učesnika u saobraćaju.

Wrightbus je ove sedmice proglašen najbrže rastućom kompanijom u Sjevernoj Irskoj prema Indeksu rasta. Kompanija zapošljava 1.650 ljudi i, prema podacima koje je dao sam Wrightbus, trenutno proizvodi 22 autobusa sedmično.

Izvršni direktor Wrightbusa Jean-Marc Gales rekao je: “Oduševljeni smo što radimo s gradom Cottbus na ovoj nevjerovatno važnoj inicijativi. Vodik ima ključnu ulogu u prelasku sa fosilnih goriva na dekarbonizaciju energije i obezbjeđivanje čistijeg zraka za sve. Ovo se posebno odnosi na javni prevoz i ponosni smo što će naši autobusi biti na ulicama pružajući čistu i udobnu uslugu za ljude ovog kraja. Ovo je jedna od naših najvećih narudžbi u Njemačkoj do sada i radujemo se našoj kontinuiranoj saradnji.”

Gradonačelnica Cottbusa Marietta Tzschoppe izjavila je: “Poduzimamo prvi, važan korak ka budućnosti mobilnosti. Ovdje energetski prelaz postaje konkretan i stvara pozitivan utjecaj na naše putnike.”