Naslovnica Ekskluzivno Hare tours nastavio tradiciju Otokara i Opela u svojoj floti

Hare tours nastavio tradiciju Otokara i Opela u svojoj floti

3814
0
PODIJELI

Porodična kompanija Hare tours iz Sarajeva je u martu imala dva važna jubileja. Vozni park je dobio dva nova člana, a radi se o potpuno novim vozilima Otokar Sultan Mega i Opel Vivaro. Inače, kompanija od ranije ima već dva Otokara i nekoliko Opela, tako da možemo slobodno reći da se tradicija sa ova dva brenda nastavlja i dalje.Kažu da dobre stvari ne treba mjenjati, a tog se drže i u ovoj kompaniji, pa je tako u vozni park stigao i treći po redu Otokar Sultan, čime je ova kompanija postala pravi mali “Sultanat”. Sada su tu dva Sultana Maxi i jedan Sultan Mega.

Najnoviji Sultan je 2017. godina i dug je skoro 8,4 metra, visok je 3,2, a širok 2,2 metra. Ima ukupan kapacitet od 35 putnika plus vozač i suvozač/vodič. Sultan ima snagu od 129 kW/180 KS, koju mu daje Cummins ISB4.5E6C180B Euro 6 motor u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina.Vozilo je opremljeno sa svim najnovijim sigurnosnim sistemima, a sve sa ciljem što bezbjednije i sigurnije vožnje. Tako je vozilo opremljeno sistemima kao što su LDWS (Lane Departure Warning System) – koji upozorava kada vozilo izađe iz svoje trake i AEBS (Advanced Emergency Braking System) – koji uz pomoć rada određuje bezbjednu razdaljinu vozila ispred i smanjuje mogućnost udesa sa fatalnim posljedicama. ABS (Anti-skid Braking System) i ESC (Electronic Stability Control) su također dio standardne opreme, a u opciji je i ASR (Anti-Slip Regulation) sistem.Kapacitet rezervoara goriva iznosi 190 litara, dok u spremnik za AdBlue može stati 21 litar. Dimenzije pneumatika na ovom vozilu su 245/70 R 17.5. Sultan posjeduje još i kombinovani ovjes kojeg čine federi na prednjoj, a jastuci na zadnjoj osovini. Od ostalog vrijedi spomenuti Ebersprächer dodatno grijanje, Konvektin klima uređaj, retarder i utičnica sa duplim USB priključkom u prednjem dijelu vozila. Dodatnu dozu atraktivnosti daju prednja LED dnevna svjetla.

Ukupno 35 putnika se može smjestiti na udobna sjedišta na kojima će imati sasvim dovoljno komfora i razmaka za noge. Sjedišta imaju i kožne naglavke što dodatno olakšava održavanje istih. Za potpuni ugođaj će se potruditi posebna noćna rasvjeta, Kenwood audio i video sistem, preklopni LCD monitor, frižider te kafe aparat.Ono što posebno ističe ovaj autobus jeste njegova nestandardna zadnja klupa. Na prvi pogled radi se o običnih pet sjedišta, ali drugi pogled otkriva nešto neobično. Umjesto standardnih pet odvojenih sjedišta ovaj bus ima pet odvojenih naslonjača te zajednička sjedišta koja čine jednu udobnu klupu. Također, ova klupa se razvlači tako da se posada na njoj može odmoriti, a u nekim izvanrednim slučajevima čak i odspavati između vožnji.

Haris Moco, po kome je kompanija i dobila naziv, nam je prilikom posjete rekao: “Prošle godine u ovo doba nam je stigao Neoplan Cityliner, a ove godine na red je došla obnova midi segmenta. Zbog ranijih odličnih iskustava koje imamo sa ovim modelom i odličnih poznanstava u Turskoj sa zastupnicima ovog proizvođača, izbor za novi autobus je zapravo bio lagan. Željeli smo siguran, atraktivan i komforan autobus za naše putnike i klijente, a sve to smo dobili sa Sultanom Mega.” Također, pored Otokara, vozni park je obogatio i još jedan Opel Vivaro. Radi se o novom vozilu trenutne generacije sa full opremom. Vozilo ima kapacitet 8+1 i zadovoljiće potrebe prevoza manjih grupa kao i VIP transfere. Na naše pitanje da li će biti još prinova ove godine, dobili smo odgovor da što se tiče kupovine to je to, ali da će svakako biti dalje prodaje, gdje je cilj da se prodajom starijih vozila podigne prosječna starost voznog parka.

Ekipa portala BHBus.ba želi sve najbolje sa novim vozilima ekipi iz Hare tours, a poseban pozdrav ide za Šaćira, Harisa i Amira.