Naslovnica Novosti Premijeri BiH i Srbije pojestili HIGER

Premijeri BiH i Srbije pojestili HIGER

3664
0
PODIJELI

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, 24. novembra, posjetio je vodećeg kineskog proizvođača autobusa – HIGER BUS u Suzhou. HIGER predstavlja jednog od najbrže razvijajućih proizvođača autobusa u Kini i poznat je po inovacijama, istraživanju  i razvoju.naslovna (1)Direktor kompanije je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa nastankom kompanije, sa proizvodnim programom i sa tehnološkim inovacijama i unapređenjima i rekao je da je cilj kompanije da na najkvalitetniji način približi udaljenosti. On je rekao da je HIGER rangiran na drugom mjestu po broju proizvedenih autobusa, a na prvom mjestu je po izvozu van Kine. Ova firma je jedini proizvođač autobusa koji je dobio odobrenje o izvozu bez prethodne provjere kvaliteta od strane kineskih vlasti. HIGER je postao prvi proizvođač autobusa koji je implementirao sistem kvaliteta ISO u kineskoj automobilskoj industriji.

Higer Bus je prisutan i u BiH od 2007. godine preko kompanije PRING BANJA LUKA koja je u ovom periodu prodala preko 120 autobusa različitih profila i namjena autoprevoznicima iz Zenice, Prijedora, Međugorja, Gradiške i Banja Luke, kao i autoprevoznicima u regionu. Ova firma ima i vlastite servise koji se nalaze u Prijedoru i Banjoj Luci. Sa ovim činjenicama, predsjedavajućeg Zvizdića je upoznao Filip Kecman, direktor kompanije PRING Banja Luka, koja je generalni zastupnik i distributer Higer Bus za naša tržišta.

Ovom prilikom gospodin Kecman i premijer Zvidzić su razgovarali o daljim mogućnostima HIGER autobusa u Bosni i Hercegovini te su dogovoreni dalji sastanci u Sarajevu tokom idućih sedmica. Zvizdić je obišao i Suzhou Industrial park i upoznao se sa razvojem grada u kojem se održava Samit zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.naslovna (3)Osim premijera BiH, HIGER BUS je posjetio i premijer Srbije Aleksandar Vučić te ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. HIGER BUS je prisutan i u Srbiji zahvaljujući firmi HIGER RS, te sa HIGER autobusi nalaze u gradovima poput Paraćina, Sremske Mitrovice i Gornjeg Milanovca. Vučić je bio oduševljen maketama autobusa, ali i izloženim primjercima, posebno električnim autobusima. Čak se i oprobao za volanom jednog autobusa, a spominjana je saradnja HIGER-Ikarbus.

Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji Ikarbusa i Higera, rekao da te dvije firme već razgovaraju i da vjeruje da će Srbija u novom industrijskom parku koji tek treba da se gradi u Beogradu, zajedno sa Simensom, moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta. Premijer kaže da najnoviji električni autobusi koje HIGER proizvodi troše 500 do 600 dinara na sto pređenih kilometara.