Naslovnica Novosti MAN ojačao poziciju u Singapuru

MAN ojačao poziciju u Singapuru

1825
0
PODIJELI

Ministarstvo za saobraćaj i promet iz Singapura naručilo je 122 nova niskopodna dvospratna autobusa za rad u Singapuru. Vozila će biti zajednički razvijena od strane malezijskog karoseriste Gemilang dok će MAN Trucks & Bus isporučiti šasije. Gemilang će napraviti aluminijsku karoseriju, pa će vozilo biti jedno od najlakših na tržištu. Dizajn je također veoma atraktivan u zelenoj nijansi te i on predstavlja plod zajedničke stručne saradnje.Troosovinski niskopodni autobus će biti nadograđen na šasiji A95 te će imati Euro 5 motor sa 320 KS (235 kW) i ZF Ecolife mjenjač sa šest brzina. Niska razina buke i ispušnih plinova donijeće veliku dobrobit okolišu i lokalnom stanovništvu. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu pa će vozila biti opremljena sa elektronskim kočionim sistemom (EBS), ABS i ASRom, kao i elektroniskim programom stabilnosti (ESP) i ukupno tri stabilizatora, kako bi se osigurala dodatna sigurnost i udobnost. Uprkos svom velikom kapacitetu od 135 putnika i dimenzijama, autobus je veoma pokretljiv i lagan za manevrisanje.

Dvospratni autobus ima dužinu od 12, visinu od 4,40 te širinu od 2,55 metara. U skladu sa evropskim sigurnosnim standardima, donja sprat ima mjesta predviđena za korisnike invalidskih kolica. Stubište koje vodi na sprat je udobno i široko pa će i protok putnika biti brz i olakšan. Autobus ima ukupno 85 sjedećih mjesta od kojih je sedam posebnih mjesta predviđenih za starije osobe i osobe sa smanjenom pokretljivošću. Unutrašnjost također impresionira svojim modernim dizajnom.Osim putnika, u autubusu će uživati i vozač, čiji radni prostor je dosta unaprijeđen. Sve kontrole su postavljene logičnim slijedom i nadomak su ruke. Instrument tabla je već provjerena i dokazana, a vozač zahvaljujući kameri ima mogućnost istovremenog praćenja i gornjeg i donjeg sprata.

Nakon početne narudžbe od 60 autobusa u 2015. godini, Ministarstvo je napravilo novu narudžbu za svog prevoznika STK, koja broji 122 ovakvih autobusa. Šasije će biti isporučene do kraja 2016. godine, a isporuka kompletnih autobusa započet će tokom iduće godine. Nakon što ova narudžba bude gotova, MAN će imati više od 950 autobusa u Singapuru. “Sa ulaskom dvospratnog autobusa na tržište, u stanju smo da sada ponudimo cijeli ponudu koja uključuje solo autobuse od 12 metara, zglobne od 18 te sada i dvospratne autobuse od 12 metara, čime možemo zadovoljiti sve zahtjeve naših klijenata”, kazao je Christian Schuf, menadžer prodaje za MAN Truck & Bus Asia Pacific.