Naslovnica Novosti Flixbus počinje sa vožnjama i iz BiH prema Evropi

Flixbus počinje sa vožnjama i iz BiH prema Evropi

8577
0
PODIJELI

Najbrže rastući mobilni start-up FlixBus stigao u Bosnu i Hercegovinu. Time je Sarajevo postalo prvo ishodišno mjesto te važna polazišna tačka FlixBusa u BiH. Zahvaljujući regionalnim partnerima kreće i prva zelena linija Sarajevo – Dortmund, koja će lokalnom stanovništvu ponuditi udobno putovanje uz mnogobrojne benefite kao i mogućnost povezivanja sa 1000 destinacija u 22 europske zemlje po atraktivnim cijenama.“Od samih početaka ulaska FlixBusa u CEE regiju 2016. godine, cilj nam je bio povezati sve države i regije, što znači ponuditi zelenu i pametnu mobilnost i putnicima Bosne i Hercegovine. Samo godinu dana kasnije, to smo i uspjeli. Uključenjem BiH u zelenu mrežu linija, otvorili smo pristup prema ovoj državi iz 22 europske zemlje, ali i omogućili lokalnom stanovništvu da putuje gdje želi i to po vrlo atraktivnim cijenama” – izjavio je Darko Jus, direktor FlixBusa CEE.

Prva zelena međunarodna FlixBus linija kreće 15. 6. s polaskom u 10:00 iz Sarajeva te povezuje direktno sedam destinacija u BiH (Sarajevo, Kakanj, Zenica, Žepče, Maglaj, Doboj, Derventa i Brod) sa 14 destinacija u Njemačkoj. Kroz glavna velika čvorišta FlixBusa koja će biti direktno povezana sa Sarajevom, poput Münchena, Frankfurta ili Stuttgarta, stanovnicima BiH uz interkonekcije dostupno je više od 1000 destinacija u Evropi. Prodaja karata je otvorena te ih je moguće kupiti putem web stranice www.FlixBus.hr u domaćoj valuti KM, putem mobilne aplikacije ili kod prodajnih partnera FlixBusa. Sve informacije mogu se saznati i putem korisničke službe na +385 (01) 8000 380.FlixBus putnici profitirat će od mnogobrojnih pogodnosti, prije svega od prioriteta kao što su sigurnost i udobnost. FlixBus u svakom autobusu osigurava više prostora između sjedišta, utičnicu, besplatan internet, besplatnu prtljagu te mogućnost otkaza ili promjene rezervacije do 15 minuta prije polaska bez naplate. Korištenje mobilne aplikacije ima brojne pogodnosti koje uvelike olakšavaju putovanja. Između ostalog aplikacija šalje korisniku obavijest o kašnjenju ili mogućim zastojima.

“Sa besplatnom mobilnom aplikacijom koja podržava iOS i Android sisteme, putnici mogu jednostavno kupiti svoje karte, provjeriti dostupne linije, saznati korisne informacije o svom putu ili se poslužiti navigacijom kako bi locirali mjesto polaska” – dodao je Darko. Primjenom digitalizacije u tradicionalnoj industriji prevoza putnika, FlixBus je uzdrmao tržište. Prvi je krenuo sa pružanjem usluga mobilne aplikacije uz dodanu vrijednost putniku, a nedavno je integriran i u Google mapu kao jedinstveni prevoznik u cijeloj regiji. Koriste li putnici Google mape te tako istražuju mogućnosti putovanja, kao jedna od opcija uz avione i javni prevoz, ponudit će im se i FlixBus moguća putovanja.

FlixBus je započeo kao start-up, 2013. godine nakon liberalizacije njemačkog tržišta. Svojim poslovnim modelom, u manje od tri godine proširio se na gotovo cijelu Evropu; 2016. godine otvorena je podružnica u Zagrebu koja je time postala regionalni centar za CEE regiju, a u 2017. godini ulazi na dalja tržišta regije, odnosno na Bosnu i Hercegovinu.“FlixBus je svojim poslovnim modelom uspio privući milione putnika širom Evrope, brojimo ih više od 60 milijuna. Stvorio je hiljade novih poslova u industriji te ojačao poslovanje regionalnih autobuskih prevoznika. Ovaj uspješan model prihvaćaju mnogobrojni regionalni autobuski partneri kao model vlastitog razvoja i napretka” – izjavio je Dean Čebohin, direktor razvoja poslovanja za FlixBus CEE regiju.

Kada je u pitanju autobuska industrija u Evropi, posebno na međunarodnim linijama, FlixBus predstavlja evropski br. 1. Čvrsti temelji stvoreni širom Evrope, poticaj su za dalje širenje na jugoistok Europe. “Ulazak na tržište Hrvatske, Slovenije, a sada i Bosne i Hercegovine, samo je početak širenja mreže regijom. Od otvaranja podružnice u Zagrebu te sa pokretanjem novih linija od juna 2016. godine, nezaustavljivo se širimo CEE regijom. U manje od godine dana, proširili smo zelenu mrežu i na Bosnu i Hercegovinu, a ova prva linija samo je jedna u nizu što slijede tokom 2017. godine” – dodao je Dean.

Unutar CEE regije, ističe se uspješno širenje zelene mreže u Hrvatskoj u kojoj je u manje od godinu dana preveženo više od 300.000 putnika, povezano gotovo 80 destinacija iz svih dijelova Hrvatske prema sedam susjednih država, dok tokom juna slijede nove mnogobrojne međunarodne linije, koje će kretati iz svih dijelova Hrvatske te omogućiti još bolju povezanost s evropskom mrežom linija.

Trenutno s 1000 zelenih autobusa koji su u vlasništvu regionalnih partnera, upravljaju timovi iz Münchena, Berlina, Pariza, Zagreba, Milana i Kopenhagena. S više od 150.000 dnevnih veza u više od 1000 destinacija, zeleni autobusi godišnje prevezu više od 30 miliona putnika, a do kraja 2017. očekuje se više od 100 miliona putnika.

Prvi prevoznik-partner FlixBusa u BiH je Biss tours iz Zenice, a karte za linije iz BiH je moguće kupiti već po cijeni od 2 KM!