Naslovnica Novosti Nove Setre 531 DT za HEAG mobiBus i Scherer Reisen

Nove Setre 531 DT za HEAG mobiBus i Scherer Reisen

1058
0
PODIJELI

Darmštatski HEAG mobiBus i Scherer Reisen Omnibus GmbH iz Gemündena od sada će na svojim expres linijama koristi nove dvospratne Setre 531 DT, koje donose novi nivo udobnosti i mogućnosti.

Žuta Setra 531 DT sa siluetom grada Darmštat povezuje centar grada sa aerodromom u Frankfurtu – svakih 30 minuta, 365 dana u godini. Ovu liniju najčešće koriste turisti, poslovni putnici i zaposlenici Fraporta. “Otkako koristimo dvospratne autobuse Setra, godišnje smo prevozili oko 90.000 putnika na ekspresnoj autobuskoj liniji. To odgovara povećanju od oko 60 posto”, kazao je Michael Dirmeier, generalni direktor HEAG mobiBus.

Njegova kompanija od 2015. godine koristi četiri Setre 431 DT na liniji koja je uspostavljena prije tri desetljeća, tako da je ovo svakako korak naprijed. Autobusi imaju godišnju kilometražu od milion kilometara. “Sa 79 sjedišt i 16 stajaćih mjesta, dvospratni autobusi ekonomski su najbolje rješenje i posebno su učinkoviti s obzirom na ograničena prometna područja u našem gradu. Oni su figura javnog gradskog prevoza u Darmštatu.”

Prtljaga je također sigurno pohranjena. Vozila imaju velike prtljažne prostore, koji su dodatni prošireni ormarićima za prtljagu na donjoj palubi. Putnici sa gornje palube uvijek imau prtljag sa donje palube na vidiku putem video ekrana. Uz to, LED svjetla na sjedištima pružaju ugodno svjetlo za čitanje. Besplatni Wi-Fi pristup i USB utičnice za punjenje elektronskih uređaja nalaze se u vozilu, a od opreme imaju još i dvokrilna zadnja vrata, mobilne rampe za ukrcavanje i dva mjesta za invalidska kolica.

Scherer Reisen Omnibus Gesellschaft mbH također se oslanja na putnički kapacitet dvospratnih autobusa Setra u redovnoj vožnji. Šest novih Setri 531 DT koristi se u svakodnevnom školskom saobraćaju i na novoj ekspresnoj liniji koja povezuje okrug Rhein-Hunsrück sa Bad Kreuznachom.

Vozila su, u ime Verkehrsverbund Rhein-Mosel (VRM), opremljena sa 79 sjedišta i dva invalidska prostora, kao i jednokrilnim vratima širine 1,10 metara nazad s preklopnom rampom. USB utičnice dostupne su putnicima na svakom mjestu. Turistički autobus ima digitalni automat za karte i koristi GPS tehnologiju za dostavu trenutnih podataka o vožnji i lokaciji u stvarnom vremenu kontrolnom centru i saobraćajnom udruženju.

Porodična kompanija sa sjedištem u Gemündenu, osim šest Setri 531 DT, preuzela je i 14 Setri 415 LE business autobusa. Kompanija je osnovana 1973. godine i vodi je druga generacija te osim redovnih linija, u svojoj ponudi ima i putovanja širom Evrope.