Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: GRAS dobio 9 novih Isuzu minibusa

EKSKLUZIVNO: GRAS dobio 9 novih Isuzu minibusa

2564
0
PODIJELI

Danas je u krugu kompanije GRAS u Sarajevu izvršena svečana primopredaja devet novih Isuzu Novociti minibusa. Ceremoniji su pored novinara i radnika kompanije prisustvovali i v.d. direktor GRAS-a Jakub Kubur, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, predstavnici UNDP BiH te Hasan Sarajlija, direktor kompanije Sejari d.o.o. koja je i isporučila vozila.

Direktor GRAS-a Jakub Kubur kazao je da su novi minubusi naznaka da se u Kantonu Sarajevo dešavaju pozitivne stvari, te da se otvaraju procesi koji su važni za javni prijevoz putnika u KS. Prije svega se tu misli na nabavku novih trolejbusa i novih tramvaja te rekonstrukciju pruge. Premijer Nenadić istakao je kako je Vlada KS velika podrška oporavku i unapređenju GRAS-a: “Sigruno je da će u narednom periodu biti puno aktivnosti koje se odnose na javne nabavke za unapređenje infrastrukture i prijevoza u KS. U ime Vlade KS mogu reći da slijede i odlučni koraci na unapređenju položaja GRAS-a u sistemu javnih preduzeća u KS.”

Ministar Kalem izrazio je zadovoljstvo što su nakon pet neuspjelih javnih nabavki dočekali da dođu novi minibusi u GRAS. “Kada je riječ o modernizaciji prijevoza, mi smo već raspisali međunarodni tender za rekonstrukciju pruge Marijin Dvor – Ilidža, raspisali smo javnu nabavku za nabavljanje novih tramvaja, te smo obnovili tender koji se odnosi na Marijin Dvor S krivina, a sve u cilju bolje infrastrukture.”

Za portal BHBus.ba gospodin Sarajlija ispred kompanije Sejari d.o.o., koji je ekskluzivni zastupnik i distributer Isuzu autobusa za BiH, je izrazio zadovoljstvo završenim poslom: “Najprije se želimo zahvaliti UNDP-ju, na fer i transparentno organizovanoj nabavci. Ovaj tender je bio međunarodnog karaktera. Tri firme su učestvovale na njemu, iz Danske, Hrvatske i firma Sejari d.o.o. Sarajevo iz BiH. Učestvovali smo na spomenutom tenderu sa Isuzu vozilima koja zadovoljavaju sve EU standarde i naša ponuda je bila najpovoljnija.

Nakon višegodišnjeg nastojanja da učestvujemo na tenderu za nabavku vozila za javni gradski prevoz u Sarajevu, konačno smo uspjeli dokazati da je i naš interes dobrobit građanja Kantona Sarajevo, jer smo u najkraćem mogućem roku od primanja narudžbe uspjeli isporučiti nove Isuzu minibuse. Sve netačne insinuacije, sa kojim se susretala naša firma u zadnje četiri godine, su konačno pale u vodu. Ova isporuka je dokaz da se sve može, i u našoj državi, organizovati jednostavno i efikasno ako se poštuju principi zdrave konkurencije i tržišne utrke. Na tome smo mi insistirali sve ovo vrijeme.”Novopristigli minibusi predstavljaju II generaciju modela Novociti sa značajnim promjenama u vanjskom izgledu, što ih čini jako atraktivnim i modernim u odnosu na prethodnu generaciju. Vozila su isporučena u žutoj boji prikladnoj GRAS-u, a imaju dužinu od 7,5 metara sa kapacitetom 45 putnika sa vozačem. Sva vozila su opremljena sa Euro 6D motorom i po tome se izdvajaju kao trenutno jedini gradski autobusi u BiH koji imaju Euro 6D motore. Snagu vozilu osigurava domaći Isuzu motor jačine 190 konjskih snaga u kombinaciji sa ručnim mjenjačem sa šest brzina. Detalj koji se ističe su i digitalni linijski displeji koji su montirani na prednju, zadnju i bočnu stranu.

U unutrašnjosti dominiraju sjedišta prilagođena gradskoj upotrebi sa zadnjim niskopodnim dijelom koji osigurava da i putnici sa smanjenom mogućnošću kretanja imaju lak pristup vozilu. To je omogućeno i sa ručnom rampom na drugim vratima koja ima dodatne šipke da se putnici mogu pridržavati za njih. Sva vozila su opremljena sa Safkar sistemom klime i Eberspacher dodatnim grijanjem. Sa vanjske strane primjetni su i klizni prozori za dodatnu prozračnost u vozilu. Vrata su opremljena brojnim sistemima kao što je automatsko zaključavanje na brzini iznad 5 km/h, senzorima koji automatski otvaraju vrata ako se pri zatvaranju nađe neka prepreka, automatskim zatvaranjem vrata pri kretanju vozila, a sve s ciljem što veće sigurnosti u saobraćaju kako vozila tako i putnika. Sigurnost će povećati i sistemi kao što su ASR, ABS, disk kočnice na obje osovine i retarder.

“Ovaj model je okosnica Isuzu ponude za gradski prevoz u segmentu minibusa, posebno što vozila ovakvog tipa na tržištu nema mnogo. Sigurno smo da će ova vozila, uz moderan dizajn i značajke, građanima Kantona Sarajevo pružiti tačan, kvalitetan, udoban i siguran prevoz.” – završio je Sarajlija.

Vozila su isporučena UNDP BiH koji je bio i nosilac projekta zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo. UNDP će vozila dati na korištenja kompaniji GRAS, a vozila se očekuju u saobraćaju nakon što se završi proces brendiranja i registracije.