Naslovnica Novosti Hamburg naručio Solarisove autobuse na vodik

Hamburg naručio Solarisove autobuse na vodik

303
0
PODIJELI

Dinamičan razvoj ekonomije vodika u Evropi postaje sve vidljiviji i sektor javnog transporta nije izuzetak. Potencijal vodika kao alternativnog goriva doveo je do sve većeg broja narudžbi od strane prevoznika za autobuse opremljene tom vrstom pogona. U težnji da postignu potrebnu klimatsku neutralnost i nakon što su uočili pozitivna iskustva operatera koji već primjenjuju ova rješenja, evropski gradovi se sve više odlučuju za modernizaciju svojih voznih parkova vozilima na vodik. Hamburg je samo jedan primjer za to.

Kao dio okvirnog sporazuma, njemački općinski prevoznik Hamburger Hochbahn naručio je pet Solaris autobusa na vodik (verzija od 12 metara). Solaris Urbino 12 Hybrid će se napajati energijom dobijenom iz gorivne ćelije od 70 kW. Iskustvo Solarisa u razvoju vodikove tehnologije datira još iz 2014. godine. Tada je u Hamburgu lansiran električni autobus na vodik Urbino 18, sa proširenjem dometa – koji je prevozio putnike na inovativnoj liniji 109.

“Grad budućnosti je prostor prilagođen ljudima i životnoj sredini. Vjerujemo da moderni javni prevoz igra ključnu ulogu u održivom razvoju malih i velikih gradova. Ponosni smo što možemo da izvršimo pravi utjecaj u tom pogledu isporukom naših autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova”, kazao je Javier Iriarte, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Osim što su ekološki prihvatljivi (jedini nusproizvod hemijske reakcije koja se odvija u gorivim ćelijama je voda), ovi autobusi sa potpuno nultom emisijom takođe se mogu pohvaliti izuzetno niskim nivoom buke. Svaki naručeni autobus će prevoziti do 70 putnika, uključujući 26 ljudi koji sjede. Osim toga, prevoznik se odlučio za zatvorenu vozačku kabinu i konvencionalni raspored s 2-2-2 vrata.

“Tehnologija gorivih ćelija ostaje važna strateška opcija za Hochbahn. Sa pet naručenih vozila, prvi put ćemo moći da koristimo autobuse na vodik spremne za serijsku proizvodnju u svakodnevnim operacijama. Veoma smo zadovoljni što možemo sarađivati sa našim partnerom Solarisom na ovom projektu”, rekao je Henrik Falk, izvršni direktor Hamburger Hochbahn AG.

Zajedno s električnim autobusima i trolejbusima, autobus na vodik Urbino 12 čini ključni dio Solarisovog asortimana s nultom emisijom. U jesen 2022. godine, kako bi proširio ponudu vodika kompanije, proizvođač je predstavio zglobnu verziju svog hidrogenskog autobusa, Urbino 18 vozila na vodik.