Naslovnica Novosti Nowa Ruda se odlučila za kupovinu električnih Solaris autobusa

Nowa Ruda se odlučila za kupovinu električnih Solaris autobusa

215
0
PODIJELI

Poljski grad Nowa Ruda odlučio je kupiti dva niskopodna električna autobusa Urbino 9 LE. Ponuda Solaris Bus & Coacha odabrana je na tenderu pod nazivom “Razvoj održivog javnog prevoza u opštini Nowa Ruda kupovinom dva električna autobusa sa infrastrukturom za punjenje”. Autobusi će voziti na liniji koja povezuje okruge koji se nalaze na suprotnim stranama grada. Isporuka je predviđena za sredinu 2024. godine.

“Potpisivanje ugovora o isporuci dva najsavremenija e-busa u Nowu Rudu je događaj od velikog značaja za nas. Oduševljeni smo što je Nowa Ruda odlučila da počne sarađivati sa nama, pridruživši se dugačkoj listi od 140 gradova iz cijele Evrope sa Solaris električnim autobusima koji opslužuju njihove gradske autobuske linije. E-mobilnost je, nesumnjivo, budućnost transporta. Čvrsto vjerujem da će autobusi s nultim emisijama koji će uskoro izaći na ulice grada donijeti brojne opipljive koristi njegovim stanovnicima”, naglasio je Waldemar Wlazło, direktor prodaje za jugozapadnu Poljsku u Solaris Bus & Coach.

“Sa zadovoljstvom mogu objaviti da smo potpisali ugovor o kupovini dva moderna električna autobusa. Ovo je značajan korak u našim naporima ka održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Nova vozila će doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i pozitivno će utjecati na lokalnu zajednicu. Vjerujem da je ovo još jedan korak ka čistijoj i ekološki prihvatljivijoj budućnosti našeg grada. Osim ekoloških aspekata, ne zaboravimo da će se autobusi koristiti za pružanje usluga javnog prevoza sedam dana u sedmici”, rekao je Tomasz Kiliński, gradonačelnik Nowa Ruda.

Autobusi će biti opremljeni vučnim motorom na Solaris High Energy baterije. Neophodan uređaj za punjenje će također biti isporučen od strane proizvođača e-busa. Prosječan domet ovako konfiguriranih vozila prelazi 200 km. Kapacitet putnika je najmanje 55 putnika, sa 25 raspoloživih sjedišta. E-busevi će se, između ostalog, pohvaliti klimatizacijom i grijanjem, sistemom video nadzora i sistemom za informisanje putnika. Svako vozilo će biti opremljeno i nosačima za četiri bicikla, što je neobično i rijetko primijenjeno rješenje. Oni će biti postavljeni na zadnju stranu svakog vozila i moći će nositi bicikle sa širokim gumama (do oko 6 cm) kao i e-bicikle (težine do 25 kg).

Grad Nowa Ruda novi je klijent u portfoliju Solarisa. Proizvođač je do sada isporučio električne autobuse u 140 evropskih gradova. Model električnog autobusa Solaris Urbino 9 LE lansiran je 2021. godine. To je niskopodno vozilo koje može biti odobreno i kao vozilo klase I i klase II i steklo je široko priznanje među klijentima iz Austrije, Rumunije, Njemačke, Španije , Poljskoj i Italiji.