Naslovnica Novosti Hag postaje zelen: Stiže 95 eCitaro autobusa!

Hag postaje zelen: Stiže 95 eCitaro autobusa!

211
0
PODIJELI

Daimler Buses će holandskom Hagu isporučiti najmanje 95 električnih solo i zglobnih Mercedes eCitaro i eCitaro G gradskih autobusa, zajedno sa infrastrukturom potrebnom za rad do 2024. godine. Hag nije samo treći po veličini grad u Holandiji, to je i parlamentarno i vladino sjedište Kraljevine Holandije i glavni grad pokrajine Južna Holandija.

Mercedesovi niskopodni električni autobusi dužine 12 i 18 metara i najsavremenijom baterijskom tehnologijom NMC 3 biće isporučeni transportnoj kompaniji HTM, koja upravlja tramvajima, lakim šinskim vozilima i autobusima u Hagu. Sa novim eCitaro vozilima HTM zamjenjuje postojeću flotu autobusa sa pogonom na prirodni plin i prvi je operater javnog prevoza u Holandiji koji je pretvorio cijeli svoj vozni park u lokalne električne autobuse bez emisija. Prelaskom na elektrifikaciju, HTM naglašava svoju zelenu posvećenost javnom prevozu u regiji Haga.

Međutim, potpuno električni autobusi sa redovnim prevozom mogu postići svoje pune performanse samo ako su ugrađeni u dobro planiran i koordiniran integrisani sistem. Pored isporuke potpuno električnih eCitaro vozila, Daimler Buses je odgovoran i za planiranje i instaliranje kompletne infrastrukture, uključujući infrastrukturu za punjenje i upravljanje punjenjem. Kompletno rješenje za HTM također uključuje neophodne građevinske mjere za HTM depo u Hagu.

U Evropi će se od 2030. godine koristiti samo vozila sa nultom emisijom – u Holandiji, međutim, to će se primjenjivati od 2025. godine. Tako ova zemlja postaje pionir u energetskoj revoluciji. Iz tog razloga, Daimler Buses je veoma ponosan što je pobijedio na tenderu i zaključio ugovor sa HTM-om. Joost van der Bijl, izvršni direktor holandske podružnice Daimler Buses: “Veoma smo zadovoljni što nam je HTM ukazao povjerenje. Činjenica da nas je HTM odabrao nakon opsežnog tenderskog procesa potvrđuje nam da smo na pravom putu s našim rješenjem za e-mobilnost. Zato se radujemo početku naše dugoročne saradnje sa HTM-om i zajedničkoj realizaciji zelenog Haga.”

Mercedes eCitaro i eCitaro G električni autobusi opremljeni su najnovijom generacijom NMC 3 baterija i vozila će se puniti putem pantografa. Svi eCitaro autobusi koji će stići u HTM biće opremljeni brojnim sigurnosnim sistemima. To uključuje, na primjer, pomoćni sistem pri skretanju sa strane, Sideguard Assist sa detekcijom pješaka i Preventive Brake Assist, aktivni pomoćni sistem pri kočenju za gradske autobuse. Ovo stvara bezbjedno okruženje za putnike i druge učesnike u saobraćaju.

U unutrašnjosti putnike dočekuje prijateljski ambijent s podom u imitaciji drveta i luksuzno tapaciranim sjedištima u HTM dizajnu. U autobusima su postavljeni posebni prostori za putnike u invalidskim kolicima ili putnike sa dječjim kolicima. Najmoderniji sistem automatske kontrole klime osigurava ugodnu i udobnu klimu u eCitaru. Ono što je posebno u ovome je to što vozač može regulisati temperaturu na svom radnom mjestu odvojeno od temperature u putničkom prostoru putem sopstvenog sistema za kontrolu klime.