Naslovnica Novosti TUC Pamplona u svoju flota dodala šest novih MAN hibridnih autobusa

TUC Pamplona u svoju flota dodala šest novih MAN hibridnih autobusa

303
0
PODIJELI

Transporte Urbano Comarcal – TUC, regionalni gradski operater Pamplone, nabavio je šest novih hibridnih autobusa sa gasno-električnim motorom, koji su već deo njegovog voznog parka.

Predstavljenih šest autobusa su marke MAN, model Lion's City 19G Efficient Hybrid, dužine 18 metara i sa kapacitetom od 180 putnika (od toga 35 sjedišta). Šest novih autobusa imaju motore od 235 kW, opremu za pročišćavanje zraka i sigurnosne video kamere. Nova vozila imaju duplu rampu (ručna + električna) za pristup invalidskim i dječijim kolicima koja je adekvatna i provjerena kod CERMIN-a (Komiteta predstavnika osoba sa invaliditetom Navare, koji brani prava i interese osoba sa invaliditetom). Treba imati na umu da je u julu prošle godine već isporučeno prvih 13 vozila na CNG pogon, nakon što je TUC 2021. godine dobio odobrenje za progresivnu zamjenu autobusa koji zagađuju okoliš.

U narednih nekoliko godina, Mancomunidad (udruženje koje su neke opštine dobrovoljno osnovale sa ciljem izvođenja zajedničkih projekata ili pružanja zajedničkih usluga) će proizvoditi vlastiti biometan, kako iz mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Arazuri, tako i iz tretmana organske tvari iz urbanog otpada u novom centru za okoliš Imárcoain. Ovaj projekat je dio politike cirkularne ekonomije na lokalnom nivou, tako da ovaj biometan koji potiče iz otpada iz regije Pamplona služi kao gorivo za vozne parkove teških vozila kao što su TUC autobusi ili kamioni za odvoz smeća.

Nova vozila su već ušla u vozni park, a to znači da će iz upotrebe biti povučeno šest najstarijih dizelskih autobusa. TUC flota broji 159 vozila, a prosječna starost je 7,34 godine. Od ukupnog voznog parka, 62 vozila su zglobna (18 metara), 95 od 12 metara i 2 od 10 metara. Treba napomenuti da sa ovom isporukom novih vozila TUC Pampolona raspolaže sa 66 hibridnih dizel-električnih vozila, 6 električnih i 19 vozila na gas obnovljivog porijekla, što znači da 57% voznog parka čine ekološki efikasna vozila.