Naslovnica Novosti Duisburg se kladi na Solarisove autobuse na vodik

Duisburg se kladi na Solarisove autobuse na vodik

284
0
PODIJELI

Operater javnog prevoza u Duisburgu naručio je 25 Solaris autobusa na vodik. Ovo označava prvi korak za Duisburger Verkehrsgesellschaft AG (DVG) u njegovoj namjeri da transformiše svoju flotu u potpuno bez emisija do 2030. godine. DVG se odlučio za 11 modela Urbino 12 hydrogen i 14 u zglobnoj verziji, Urbino 18 hydrogen. Ovi autobusi će biti prva vozila na vodik u gradu, a isporuka je planirana za 2024. godinu za Solaris Urbino 12 hydrogen i sredinu 2025. za Solaris Urbino 18 hydrogen.

“Narudžbom prvih 25 autobusa na vodik činimo još jedan važan korak ka tome da javni prevoz u Duisburgu bude potpuno bez emisija i održiv. Ovom transformacijom dat ćemo odlučujući doprinos zaštiti klime i povećanju kvalitete života u Duisburgu”, objasnio je izvršni direktor DVG-a Marcus Wittig.

“Ponosan sam što možemo biti dio ove značajne promjene koja se dešava u gradskom saobraćaju u Duisburgu. Implementacija sigurne, pouzdane i ekološki prihvatljive tehnologije vodika dodatno će smanjiti emisije u gradu. Jedini nusproizvod rada Urbino autobusa na vodik je vodena para. Zahvaljujemo se na povjerenju i radujemo se saradnji s DVG-om”, rekao je Olivier Michard, član uprave Solarisa odgovoran za prodaju, marketing i postprodaju.

Modeli Urbino 12 i Urbino 18 na vodik, koji će izaći na ulice Duisburga za nekoliko mjeseci, tiha su vozila bez emisija koja se pokreću energijom gorivnih ćelija. Urbino 12 će koristiti gorive ćelije od 70 kW, dok će Urbino 18 koristiti one kapaciteta 100 kW. Solaris autobusi na vodik imaju električni vučni motor sa 160 kW u 12-metarskom modelu i 240 kW u zglobnoj verziji. Osim toga, naručena vozila će biti opremljena Solaris High Power baterijama, što će omogućiti dodatno skladištenje električne energije. U Solaris autobusima na vodik, električna energija se proizvodi reverznom elektrolizom vode i direktno prenosi u pogonski sistem, čineći ova vozila ekološki prihvatljivim bez štetnih emisija.

Udobnost i sigurnost putnika osigurani su efikasnom toplotnom pumpom CO2, nadzorom i modernim informacionim sistemom za putnike. Rad vozača će biti podržan obimnim sistemima pomoći (ADAS), uključujući detekciju pješaka i biciklista. Nadalje, tekuće operacije su potpomognute eSConnect-om, Solarisovim nadzorom autobuskog voznog parka i sistemom upravljanja.

Solaris je evropski lider među proizvođačima i dobavljačima modernih električnih gradskih autobusa. Kompanija je isporučila više od 3.000 autobusa sa električnim i pogonom na vodik. Urbino autobuse na vodik ugovorili su kupci iz Austrije, Francuske, Španije, Holandije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Švicarske, Švedske i Italije.